Abraham (17) strijdt voor meisjesrechten

banner

Abraham (17) strijdt voor meisjesrechten

AMSTERDAM - 10 december 2015

Het is al de tweede keer in korte tijd dat Abraham Keita (17) het vliegtuig pakte van Liberia naar Nederland. De vorige keer kreeg hij de Kindervredesprijs. Nu praat hij met andere jongeren uit landen waar veel oorlog en geweld is.

Sloppenwijk

Abraham groeide op in de grootste sloppenwijk van Liberia in de hoofdstad Monrovia. Toen hij negen was, werd een buurmeisje door haar pleegouders verkracht en vermoord. Dat maakte een enorme indruk op hem. Vooral omdat de daders geen straf zouden krijgen, omdat ze voor de regering werken. Dat vond Abraham heel oneerlijk. "Ik vond dat zo erg, dat ik meeliep in een grote demonstratie voor de rechten van kinderen. Door deze demonstratie kwamen de daders alsnog in de gevangenis."

Kinderparlement

Sinds dat moment strijdt Abraham voor kinderrechten. Hij organiseert demonstraties en hij kreeg een plek in het Kinderparlement. Dat is een onderdeel van de regering waarin kinderen het voor het zeggen hebben. “Ik heb gezorgd dat er een Kinderwet kwam. Daarin staan alle rechten die kinderen in dit land hebben, zoals recht op onderwijs en het recht op een mening. Ook staat erin dat er op scholen les moet worden gegeven over kinderrechten."

Door Abraham is er nu een speciale Kinderwet in Liberia

Door Abraham is er nu een speciale Kinderwet in Liberia.

Abraham wint de Kindervredesprijs

Abraham wint de Kindervredesprijs.

Kindhuwelijk

Abraham heeft een goed voorbeeld om te laten zien dat zijn wet werkt. “Kindhuwelijken zijn nu verboden in Liberia. Dat betekent helaas niet dat het nooit meer gebeurt, maar ik heb er wel mijn nichtje mee gered. Zij werd uitgehuwelijkt aan een man van in de dertig. Door die wet ging dat huwelijk niet door. "

Kindervredesprijs

“Ik ben heel blij met deze prijs," zegt Abraham. "Ik krijg hierdoor kansen die ik anders niet had gekregen." Zo nodigde de organisatie Defence for Children hem uit om morgen met andere kinderen uit conflictgebieden te gaan praten. "We gaan elkaar inspireren en ideeën uitwisselen." Abraham heeft zelf ervaring met oorlog en geweld. "Mijn vader overleed tijdens de burgeroorlog. Ik was toen pas vijf." In de toekomst blijft Abraham zich inzetten voor de kinderen in zijn land. "Ik hoop dat de rechten van kinderen meer en meer gerespecteerd worden."

Tip van Abraham

"Ik geloof dat elk kind iets kan doen voor een kind in armoede of een vluchteling. Wees niet bang om je mening te geven."