Altijd aan zijn oor

banner

Oma en opamaart 2009

Altijd aan zijn oor

Edmund en zijn telefoon zijn onafscheidelijk

Terwijl zijn moeder op het balkon fufu stampt, is Edmund weer met z'n telefoon bezig.
Terwijl zijn moeder op het balkon fufu stampt, is Edmund weer met z'n telefoon bezig.

Máánden zeurde Edmund om een mobieltje met camera en bluetooth. Eindelijk kreeg hij de oude van zijn vader. Hij luistert er muziek mee én belt zijn oma. Die heeft ook een mobiele telefoon van Edmunds vader gekregen.

Oma weet nog precies haar allereerste telefoongesprek, meer dan veertig jaar geleden. “Ik was vijfentwintig en ging studeren voor vroedvrouw in Tamale, een stad in het noorden van Ghana. Mijn vader vond het maar niks dat ik van huis wegging en ik moest bellen zodra ik veilig was aangekomen. Daarvoor moest ik naar het postkantoor. Daar stond een telefoon.”

Wachten

Er kwam verbinding met de telefoon van het postkantoor in de buurt van mijn ouders en een medewerker moest mijn vader halen. Die kwam een half uur later aan de telefoon. Ik zei niet veel. Alleen dat ik goed was aangekomen. Een duur gesprek. Het kostte net zoveel als een brood.”

Oma belt: de rijst is bijna klaar!
Oma: "Hallo, de rijst is bijna gaar"

Meer geld

Behalve muziek luisteren en foto’s maken, bélt Edmund ook met zijn telefoon. En blijkbaar niet zo weinig ook, want oma vertelt: “Eddy ging met zijn klas op stap. Zijn moeder had hem geld gegeven, maar voor Edmund niet genoeg. Hij belde ons om dat te vertellen. Opa heeft toen Edmunds moeder gezegd dat ze meer geld moest geven. Wij hebben het later aan haar terugbetaald.”

In het kort

• Er wonen 23 miljoen mensen in Ghana.
• Ongeveer één op de drie Ghanezen heeft een mobiele telefoon (of meerdere).

Als Edmund niet belt, luistert hij op zijn mobiel naar muziek.

Als Edmund niet belt, luistert hij op zijn mobiel naar muziek.

 

Edmund koopt een simkaart.

Edmund: "De goedkoopste prepaidkaart kost iets meer dan twee cedis (1,35 euro). Daar doe ik twee weken mee."

Thuis blijven

Sinds oma in het stadje Ho woont, heeft ze elektriciteit én een vaste telefoonverbinding in huis. Maar oma is niet vaak thuis en als ze in de tuin aan het koken is, hoort ze de telefoon niet rinkelen. Daarom kreeg ze twee jaar geleden een mobieltje van haar schoonzoon, de vader van Edmund. “Een hele verrassing!”

Nokia 6230i

Edmund kreeg zijn eerste telefoon van zijn vader toen hij tien was. “Een heel simpele, zonder camera, maar wel een Nokia. Want dat is de enige die ik wil. Omdat ik goede cijfers haalde, kreeg ik voor mijn elfde verjaardag na lang zeuren de oude Nokia 6230i van mijn vader. Nu kan ik eindelijk foto’s maken én muziek luisteren. Ik houd van Ghanese muziek én van R&B.”

Oma kan nog steeds niet sms'en.

Oma kan nog steeds niet sms'en.