Ambassadeur Jaime de Bourbon

banner

Ambassadeur Jaime de Bourbon

Even voorstellen:
Jaime Bernardo prins de Bourbon de Parme (verjaardag 13 oktober) is een zoon van prinses Irene en Carel Hugo van Bourbon-Parma. Hij is ambtenaar bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees je voor uit Samsam aan je dochter?
Ik lees nog niet voor aan Zita, ze is nog een beetje te jong! Maar dat wil ik wel als ze ouder is. Wat ik haar wil vertellen zijn de mooie dingen van de wereld, hoe andere mensen leven maar ook over de armoede, ongelijkheid, het milieu. En over handige trucs om oplossingen te bedenken. Samsam vind ik belangrijk want het laat de wereld zien buiten Nederland. Veel spullen die we hier kopen, komen uit landen in Afrika en bijvoorbeeld uit Indonesië en Bolivia.

Stel: jij bent hoofdredacteur van Samsam. Waarover zou jij een verhaal willen maken?
Dan zou ik over grondstoffen vertellen. Om te kijken waar hout, katoen en metalen vandaan komen en hoe de mensen daar producten maken, zoals een tafel, shirt of mobieltje. Ik zou ook naar Samsam kijken: waar komt het papier vandaan en waar gaat het naartoe nadat je het leest? Er gaan ook dingen mis: mensen worden niet eerlijk betaald en spullen worden weggegooid in plaats van opnieuw gebruikt. Kinderen kunnen hierover ook vragen stellen aan de winkeliers. Als winkeliers steeds vaker vragen krijgen over eerlijke producten, dan vragen zij diegenen die de spullen maken, of het beter kan. Zo hebben we al gezorgd voor eerlijkere katoen, thee, chocolade en zelfs een ‘fair’ telefoon!

Wat was je meest bijzondere reis?
Ik heb vaak in het buitenland gewoond. Als kind in Frankrijk en Spanje. Vanaf mijn achtste in Nederland. Toen ging ik studeren in de Verenigde Staten en daarna heb ik in Brazilië, Argentinië, Venezuela en Honduras gewoond. Daarna weer in Nederland en toen naar Irak en Afghanistan, toen Brussel en daarna Amsterdam. Argentinië vond ik het leukste land, Afghanistan het spannendste en Irak het engste. Binnenkort ga ik naar Rome. Nederland vind ik een heerlijke thuisbasis. Ja, ik ben wel een nomade maar wel met een huis: zonder thuis ben je verdwaald.

Wat gaat er mee in je koffer?
Samsam natuurlijk, mijn zonnebril en geschiedenisboeken. Ik houd van tekenen, dus misschien ook een schetsblok. En werkspullen om in Rome te werken. Ik word daar ambassadeur bij de paus, spannend!

Samsam ambassadeur_Jaime

Zonder thuis ben je verdwaald.