Ambassadeur Raymi Sambo

banner

Ambassadeur Raymi Sambo

Even voorstellen:
Raymi Sambo (verjaardag 30 april) is een Nederlandse acteur, presentator en zanger. Bekend van de musical Basta, Het Klokhuis, ZOOP en SpangaS. Hij heeft een eigen theatergezelschap: V.I.G. (Very Important Group).

Waarom vind je Samsam belangrijk?
Het verbreedt je horizon en helpt je de wereld te verkennen. Maar: als je de wereld wilt verkennen, moet je wel lezen over iets waar je jezelf in kunt herkennen. Dus het is belangrijk dat Samsam op zoek blijft gaan naar de vertaalslag naar kinderen hier.

Wat was je meest bijzondere reis?
Ik ben in Marokko geweest en leerde daar twee jongens kennen. Zij namen me mee naar hun huis. Ik zag de kakkerlakken over de muren rennen. En ik dacht: dit hoor ik vies te vinden. Maar ik ging ook gewoon op de grond zitten. Net als de anderen. En ik realiseerde me: die kakkerlakken zijn banger voor mij dan ik voor hen. En ik dronk met ze hele zoete thee. Dat vond ik een unieke ervaring.

Waar wil je nog eens naartoe?
Ik ben net terug van een paar mooie reizen. Ik was met Surinaamse vrienden en collega’s in Paramaribo voor een voorstelling. Ik vond het heel leerzaam, maar had ook wel een cultuurshock. Ik had helemaal niet verwacht dat het een derde wereld land was, met toch best wat armoede. Daar had ik me helemaal niet op voorbereid. Ik was ook in Zuid-Afrika voor een theaterstuk. Het vreemde daar was dat ik me identificeerde met de zwarte bevolking, maar zij spraken me aan op dezelfde manier als dat ze mijn blanke collega’s benaderden.

Stel: jij bent hoofdredacteur van Samsam. Waarover zou jij een verhaal willen maken?
Ik kreeg laatst een foto onder ogen en daarop stond een zogenaamd ‘arm’ kind op een schommel met daaronder de vraag ‘Wat is geluk?’ Daarmee implicerend dat geluk in kleine dingen zit en dat je vaak al zo snel je oordeel klaar hebt. Het lijkt mij heel leuk om kinderen in krottenwijken te vragen waar ze plezier in hebben, in plaats van te praten over hun problemen en moeilijkheden. Dus ik zou kinderen iets vragen wat je in eerste instantie niet zou verwachten.

Wat gaat er altijd mee in je koffer?
Altijd een tandenborstel, mijn lenzenpotje en tot slot scheermesjes voor mijn hoofd. Daarna ga ik pas nadenken over kleren en schoenen.

Samsam ambassadeur Raymi

Ik zag de kakkerlakken over de muren rennen.