Amerikaanse school in Tunesië

banner

Verenigde Staten van Amerikaseptember 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Amerikaanse school in Tunesië

Tussen de palmbomen wappert een Amerikaanse vlag. De middagzon brandt, maar de klaslokalen zijn gelukkig koel. Oliver (10) uit Tunesië, vertelt over zijn school.

Hangt die vlag er altijd?

“Ja, want dit is een Amerikaanse school. Ik ben ook Amerikaans. Mijn ouders willen dat ik naar een Engelstalige school ga. Op andere scholen spreken ze Arabisch en Frans en dat kan ik niet zo goed.”

Je spreekt wel een beetje Arabisch?

“Palestijns-Arabisch, dat leerde ik in Ramallah in  Het vroegere Palestina bestond uit het huidige Israël, de Palestijnse Gebieden en delen van Jordanië, Syrië en Libanon.Palestina. Daar woonden we vroeger. Maar hier spreken mijn vrienden allemaal Engels.”

Vind je het leuk op school?

“Ja. De meeste leraren zijn niet zo streng. Je hebt hier veel leuke boeken en airconditioning! Dat is fijn want in de zomer is het hier snikheet. Er zijn wel veel nutteloze regels, bijvoorbeeld dat je ergens niet mag rennen of dat je niet alleen naar de kantine mag.”

De tienjarige Amerikaan Oliver woont in Tunesie.

Oliver woont in Tunesië.

Voel je je wel veilig op school?

“Ja, want er lopen nu bewakers rond. Ik voel me overal veilig, thuis ook.”

Kom je wel eens in Amerika?

“Alleen in de zomervakantie. Het is een veel groter en rijker land dan Tunesië. In Amerika heb je bijvoorbeeld metro’s en er zijn musea waar je verschillende dingen kunt zien. Hier heb je alleen musea met Romeinse ruïnes.”

button_535x55px_instagram1

Kaartje Tunesie

Tunesië ligt in het noorden van Afrika.

Wat is er Amerikaans aan je school?

“De leraren en de boeken. Verder niet echt veel. Er zijn weinig Amerikaanse kinderen. Mijn vrienden komen uit verschillende landen: Duitsland, Libië, Pakistan, Tunesië. Soms begrijpen we elkaar niet. Dat komt omdat Engels niet hun eigen taal is.”

Is het leuk om in Tunesië te wonen?

“Er zijn veel mooie plekken waar je heen kunt gaan, zoals hotel resorts. Alleen wordt niet alles goed onderhouden. Overal ligt afval op straat. Je ziet ook veel arme mensen. Dat is triest.”

Weet je iets over de aanslagen in Tunesië vorig jaar?

“Het waren aanslagen op toeristen op het strand en in een museum. Het is slecht wat terroristen doen. Ik kan het niet begrijpen. Tunesië heeft weinig gedaan om het te stoppen. Er is nu wel meer beveiliging. Ook op onze school, want hier was drie jaar geleden ook een aanslag. De school was al uit, daarom waren er gelukkig geen doden. Er brandde wel een gebouw af.”

Vrienden en vijanden

Amerika heeft veel invloed in de wereld. Amerikanen geven Tunesië bijvoorbeeld wapens. Ook trainen ze Tunesische soldaten om tegen terroristen te vechten. Sommige mensen vinden het goed dat Amerika veel macht heeft, anderen zien Amerika als de vijand.