Andres leeft tussen drugs en dieven

banner

Thuisjanuari 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, inleiding Wereldburgerschap, opdrachten

Andres leeft tussen drugs en dieven

‘Thuis’ is voor Andres (10) uit Colombia geen warm, gezellig huis vol familie. Zijn thuis is op straat in de hoofdstad Bogotá. Daar leeft hij met zijn broer en vrienden.

Springen

Als de bewaker even niet oplet, springen Andres en zijn broer Yesid over het poortje naar het busstation. Snel stappen ze zonder kaartje in een bus. Als de deuren dicht zijn, gaan ze rappen.
De mensen lijken niet te luisteren, ze kijken naar buiten of staren op hun telefoon. Toch krijgen de broers applaus en wat geld. Bij de volgende halte springen ze weer uit de bus.

Voetballen

Andres woont op straat in de wijk Santa Fe. Het is een heel gevaarlijke buurt met dieven en mensen die verslaafd zijn aan drugs. Als je hier niet woont, kun je maar beter maken dat je wegkomt.
Voor Andres en Yesid is deze buurt hun ‘thuis’. Ze voetballen en hangen wat rond met hun vrienden. Ze slapen meestal onder de bankjes van het plein.

Andres (rechts - 10 jaar) en zijn broer Yesid (12) leven op straat in Coombia. Ze verdienen wat geld door in het openbaar vervoer te rappen.

In de bus verdienen de broers wat geld met zelfbedachte liedjes.

Zwaar

Ze oefenen nog wat teksten.
“We kijken naar de toekomst. We huilen om kinderen met honger, om de kinderen op straat.” Andres zucht eens diep. Het leven op straat is best zwaar.

Met hun zelfverdiende geld kooen de jongens wat fast food.

De jongens kunnen elke dag wel een hotdog of hamburger kopen.

Andres (rechts - 10 jaar) en zijn broer Yesid (12) leven op straat in Colmbia

Op het station oefent Andres de rap nog even.

Speeltuin

“Yesid, kom je?”, roept Andres.
Hij zit op de wip en wil dat zijn broer meedoet.
Zijn broer vindt zichzelf daar te oud voor, maar gaat toch even zitten. Yesid komt zo hard op de grond neer dat Andres een stukje de lucht in vliegt. Ze lachen allebei.
Andres vindt de speeltuin het leukste stukje van zijn buurt, ook al zijn de schommels allemaal kapot en slapen er vaak enge mannen onder het klimrek.

Hamburgers

Andres werd geboren in een andere buurt. Daar was het veiliger. Maar zijn ouders kregen problemen. Ze moesten verhuizen naar een donker, stinkend gebouw. Daar is het gevaarlijk omdat er veel mensen rondhangen die verslaafd zijn aan drugs. De ouders van Andres kregen nog meer problemen. Daarom kunnen ze niet meer voor hun kinderen zorgen. Nu verdienen Andres en Yesid geld met zelfbedachte liedjes die ze rappen in de bus. Zo kopen ze eten. Het liefst hotdogs en hamburgers. En af en toe een ijsje.

Straatkinderen

In Bogotá leven honderden kinderen op straat of ze vluchten voor het geweld op straat naar het rioolsysteem onder de stad. Het is moeilijk om met de kinderen in contact te komen. De wijken waar ze leven zijn heel gevaarlijk. Corrupte politieagenten, gewapende drugsbendes en paramiliairen trekken schietend door de wijk, verkrachten bewoonsters en steken mensen in brand. Laat staan dat jij daar als buitenstaander veilig bent. Toch lukte het journalist Sytske en fotograaf Ramiro om deze reportage te maken.

Andres (10) leeft op straat in Colombia. Hij vindt de speeltuin het leukste plekje in de buurt waar hij leeft. Andrew 910) leeft op straat in de hoofdstad van Colombia. De speeltuin vindt hij het leukste plekje in de buurt waar hij leeft. Even lekker basketballen. In de speeltuin kan Andres lekker relaxen.