Van het AZC naar de cel

banner

Kinderrechtenseptember 2014

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten

Van het AZC naar de cel

Het is zes uur in de ochtend als plotseling hard op de deur wordt gebonkt. Huda (10) schrikt wakker. Agenten brengen haar van het AZC in Noord-Brabant naar de gevangenis.

Hoe gaat het nu met je?

“Goed! Ik vind het leuk om geïnterviewd en gefotografeerd te worden. Ik wil later filmster of actrice worden.”

Waarom moest je naar de gevangenis?

“Dat snapte ik zelf ook niet. Maar ik hoorde wel dat we terug moesten naar Afghanistan. Dat wilden we niet. Ik ben in Afghanistan geboren. Mijn moeder is met ons gevlucht. Het was daar gevaarlijk voor ons. Er is nog steeds oorlog. Daarom wil ik niet terug! We mochten bijna niets meenemen de cel in, alleen mijn popje mocht mee.”

Nederland_interview_10

Alleen mijn popje mocht mee.

Nederland_interview_11a
Huda en haar zusje Salima.

Hoe zag de cel eruit?

“Het was er heel klein, de ramen konden niet open. En ik was bang. Gelukkig mocht ik in het bovenste bed slapen. Dat vond ik fijn. Ik dacht dat de spoken die van beneden komen, dan eerst mijn zusjes zouden opeten. Hun buik was dan vast al vol als ze mij zouden zien.”

Kon je buiten spelen?

“In de ochtend gingen de deuren een paar uurtjes open. En ’s middags ook. Maar we moesten wel binnen de hoge muren blijven. We kregen ranja en een koekje. Er waren kleine fietsen, een klimrek en een bal. De bewakers waren best lief voor ons. Eén van hen ging met mijn broertje tafelvoetballen.”

Hoe liep het af?

“Na vier nachten mochten we weg. We moesten eerst terug naar het asielzoekerscentrum. Een half jaar geleden hoorden we dat we in Nederland mogen blijven. We hebben net een eigen huis gekregen, in Apeldoorn. Over een paar weken gaan we verhuizen. Dat wil ik heel graag. Ik droom van een eigen kamer samen met m’n zus Marwa. Zij wil de muren blauw schilderen, ik roze. En ik wil graag een tafel in het midden.”

Nederland, Afghanistan

8 vragen aan Huda

Lievelingsdier: konijn

Lievelingsvak: spelling

Als ik koning van Nederland ben: zorg ik dat mensen niet meer te horen krijgen dat ze naar hun eigen land moeten.

Ik smul van: zelfgemaakte pizza met kip

Bang voor: alle insecten, tijgers en slangen

Het leukste aan Nederland: dat er geen oorlog is, iedereen is lief tegen elkaar.

Ik drink het liefst: vruchtensapjes

Zusje: Salima