Bachir heeft de film zelf nog niet gezien

banner

Bachir heeft de film zelf nog niet gezien

25 MAART 2018

Elke aflevering van documentaireserie Mensjesrechten gaat over een ander kind. De aflevering van vandaag gaat over Bachir (10). Hij woont in een vluchtelingenkamp in de dorre en droge Algerijnse Sahara.

Els en Evelien maakten een film over zijn leven in de woestijn en zijn vakantie naar Spanje. Af en toe appen ze nog met Bachir’s moeder, die een paar woordjes Spaans spreekt. Maar uitgebreid vragen stellen, lukte niet. Daarom beantwoorden de filmmakers ze.

Hoe vond Bachir het om gefilmd te worden?

"In het begin wel spannend, maar na twee dagen was hij aan ons gewend. Hij vond het superleuk om de cameraman te helpen met het tillen van alle spullen, om het geluid te doen en ons te laten zien hoe hij leeft in de Sahara."

Wat was de meest bijzondere scène?

"Bachir heeft de documentaire zelf nog niet gezien. We willen graag deze zomer terug, want in het vluchtelingenkamp is een mobiele bioscoop die op zonnepanelen draait. Zelf vonden wij het heel bijzonder om Bachir voor het eerst in de zee te zien. Hij vond de hoge golven helemaal niet eng, en wilde het liefst zonder zwembandjes."

Ging er ook wel iets mis tijdens het filmen?

"Het is ons niet gelukt om te filmen als Bachir slaapt. Het hele gezin ligt samen op een groot kleed buiten op de binnenplaats. Maar omdat wij steeds met een camera in de buurt waren, was Bachir helemaal niet bezig met slapen!"

Lees hier een uitgebreid interview met Bachir. Dit maakten de filmmakers vorig jaar zomer toen ze in het vluchtelingenkamp waren.