Bananen in uitlaatpijpen

banner

Viesmei 2013

Bananen in uitlaatpijpen

In grote Chinese steden hangt soms dagenlang een dikke grijze sluier. Dat is geen regenwolk, maar luchtvervuiling. Samsam vroeg Ma Xin (12) uit Shanghai hoe het is om in de smog naar school te fietsen.

Wanneer draag je een mondkapje?

“Meestal op de fiets. Ik draag het niet altijd, maar vandaag is de lucht echt vies. In de winter houdt een mondkapje je neus ook lekker warm. Veel van mijn klasgenoten dragen ook mondkapjes buiten.”

Wat gebeurt er je als het niet draagt?

“Ik ga hoesten. De lucht in de stad stinkt heel erg.”

Wat stinkt er zo?

“De auto’s! Bij mijn school staan elke middag heel veel ouders in hun auto’s te wachten. Ze blokkeren de hele straat en laten de motor lopen. Sommige hebben zelfs twee uitlaatpijpen. Als ik de school uitkom hou ik mijn adem drie seconden in en dan ren ik er vandoor. Ik zou wel een banaan in de uitlaat van al die auto’s willen Stoppen.”

Ma Xin uit China moet elke dag met een mondkapje voor naar school fietsen, door de hoeveelheid smog in zijn stad.

Ma Xin baalt van de luchtvervuiling.

In Chinese steden dragen veel mensen mondkapjes op straat vanwege de smog.
In Chinese steden dragen veel mensen mondkapjes op straat vanwege de smog.

Wat is er mis met uitlaatgassen?

“In ieder geval stinken ze heel erg. De rook is soms blauw, dat kan wel giftig zijn.”

Wat is een oplossing voor smog?

“Mijn vader heeft vorige maand een Toyota hybride gekocht. Hij zegt dat dat een groene auto is. Die is minder slecht voor het milieu dan andere auto’s. Misschien helpt dat.”

Of moeten ze auto’s verbieden?

“Ik heb een hekel aan al die rokende auto’s, maar verbieden gaat te ver. Dat wil ik niet. En soms is het in de winter te koud om te fietsen. Ik denk dat we in de lente meer met de fiets moeten gaan en minder met de auto. Voor mij is het makkelijk. Ik loop of fiets naar school omdat ik vlakbij woon.”

Is er nog schone lucht in de stad?

“In de buurt waar ik woon, staan veel bomen. Naast ons huis is een mini-bos. Daar speel ik vaak met mijn vrienden. Elke ochtend hoor ik de vogels in de bomen zingen. Volgens mij hebben we de schoonste lucht van heel Shanghai!”

Ma Xin’s favorieten

Eten: gefrituurde inktvis

Game: straatvoetbalgame FIFA

Muziek: Jay Chou (R&B uit Taiwan)

Hobby: badminton

Film: De Avonturen van Kuifje

Smog

Het woord smog komt van het Engels smoke (rook) en fog (mist). Smog is luchtvervuiling die in een bepaalde periode sterker is dan in een andere periode. Dat is afhankelijk van het weer en de schadelijke stoffen in de lucht. Alle grote steden op de wereld hebben last van smog, maar Aziatische steden zijn het meest vervuild. In China sterven jaarlijks ruim 1 miljoen mensen door luchtvervuiling. Met Chinees Nieuwjaar zorgt vuurwerk voor extra luchtvervuiling. De regering vraagt mensen daarom niet te veel vuurwerk af te steken. Anderen zeggen: rook van vuurpijlen is tijdelijk. Laat de regering zorgen dat auto’s en industrieën minder vervuilen.