Bangladesh

banner

Bangladesh

Het land wordt aan drie zijden begrensd door India, maar grenst in het zuidoosten ook aan Myanmar. Het land bestaat voornamelijk uit deltagebied: grond tussen rivieren met vaak ook meertjes.

Hoofdstad: Dhaka
Taal:  Bengaals en Engels (het land was een Engelse kolonie)
Munt: Bengalese taka
Religie: 84% is moslim, 16% is hindoe
Populairste sport: cricket (net als in buurland India)
Klik hier voor een filmpje over een meisje uit India dat deze 'jongenssport' doet. 

Kleren

Naar schatting werken 4 miljoen mensen in naaiateliers. In veel kledingetiketten staat 'Made in Bangladesh'. De omstandigheden in deze ateliers zijn niet altijd goed en gezond voor de werkers en ze krijgen vaak slecht betaald. Een ander belangrijk export product is rijst. Bangladesh is de op drie na grootste producent van dit voedsel. 

 

Veel bruggen zijn e gemaakt.van bamboOveral in Bangladesh zijn dit soort dorpjes waar je alleen kunt komen via een  brug van bamboe.

Natuurrampen

Elk jaar tijdens de regentijd overstromen grote delen van het land en Bangladesh wordt regelmatig getroffen door tornado's. De effecten van deze natuurrampen tijdens de  De moesson is een wind in tropische gebieden die een halfjaar lang uit een bepaalde richting waait, dan ongeveer 180° draait, en het volgende halfjaar uit die richting waait.moesson wonen versterkt doordat er teveel bomen worden gekapt en hun sterke wortels de aarde niet meer kunnen vasthouden. Daardoor spoelt vruchtbare grond weg. Landbouw wordt daardoor steeds moeilijker. 

Lees meer over Bangladesh in ons thema nummer.