Beijing in de ban van de spelen

banner

Sport in Chinamei 2008

Beijing in de ban van de spelen

Peking, of Beijing zoals de Chinezen zelf zeggen, is niet alleen de hoofdstad van China, maar ook van de Olympische Spelen 2008. De stad is in de ban van de Spelen, die dit jaar van 8 tot 24 augustus worden georganiseerd.

Sport verbroedert. Sporten maakt sterk. Deze Olympische kreten gelden ook voor Nederlandse kinderen. De Olympische Spelen stimuleren kinderen zelf te sporten. Dat is belangrijk. Iedereen weet dat kinderen steeds dikker worden. En kinderen die sporten, leren veel over respect. Respect voor jezelf, voor je tegenstander en voor wetten en (spel)regels.

Eén wereld, één droom

De inwoners van Beijing merken dagelijks hoe belangrijk de Spelen voor hun stad zijn. Het motto van de Spelen ‘One World, One Dream’ (één wereld, één droom) staat overal op borden langs de weg. “Je merkt het echt,” zeggen de Chinezen. “Iedereen is beleefder. Zelfs de lucht is schoner. Een paar jaar geleden zag je hier alleen maar rook en stof. Toen dreigden buitenlandse atleten dat ze niet zouden komen. De regering greep meteen in. Alle vervuilende bedrijven moesten de stad uit en voor nieuwe fabrieken gelden strenge regels.”

Regen maken

Veel inwoners van Beijing vinden het leuk dat al die mensen van over de hele wereld naar hun stad komen. Ze hopen alleen dat alles op tijd klaar is. Van alle bouwplaatsen komt nog erg veel stof. Dat is ongezond. Om de lucht te zuiveren, wil de gemeente vlak vóór de Spelen, regen maken. Dat doet ze door raketten gevuld met ijs in de wolken te schieten.

Vijf vriendjes

Een symbool van de Olympische Spelen is de vijf gekleurde ringen. De Chinese uitvoering zijn ‘de vijf vriendjes’: Huanhuan (rode ring), Beibei (blauwe ring), Jingjing (zwarte ring), Yingying (gele ring), Nini
(groene ring). De namen van de vijf mascottes zijn samen te voegen tot: Bei jing huan ying ni (Beijing heet u welkom).

Jian Yue laat haar waaier zien met de vijf olympische mascottes

Jian Yue: "Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying en Nini zijn schattig."