Zorg voor de zee

banner

De Zeenovember 2017

Download hier de lesinstructies, werkbladen en antwoordbladen.

Lesinstructie groep 7-8 Lesinstructie groep 5-6 Opdrachten groep 7-8 Opdrachten groep 5-6

Zorg voor de zee

Plastic, overbevissing en een veranderend klimaat bedreigen de zeeën en oceanen. Genoeg redenen om ze te beschermen, want de zeeën en oceanen zijn belangrijk.

Van wie is de zee?

Meer dan de helft van het zeewater op aarde hoort niet bij een land. Hier kunnen schepen met kilometerslange sleepnetten alles vangen wat er leeft. Niemand die het ziet. Maar deze stillen, afgelegen zeeën zijn juist heel belangrijk voor het leven op aarde. Een nieuw internationaal plan moet alle afgelegen stukken zee tegen plunderaars beschermen. Maar niet alle regeringen willen hieraan meewerken. 

Illegale visserij

Op zeldzame vissen zoals de blauwvintonijn of Chileense zeebaars wordt vaak illegaal gevist. Daar worden miljarden euro's mee verdiend. Om illegale visserij te voorkomen, zijn er beschermde gebieden in de oceanen. 

Zuurstof

Oceanen zorgen voor zuurstof op aarde. De zuurstof ontstaat doordat zeestromen warm water van de evenaar naar de polen brengen. Ze brengen weer koud water terug. In deze stromen zwemt fytoplankton. Deze algen produceren zuurstof. 

Plasticsoep

In zee drijven meer dan 5 triljoen stukken plastic. Vooral in de Stille Oceaan ligt veel afval. Het plastic komt via vissen die het eten, ook in de maag van vogels en grotere zeedieren terecht.