Biobrandstofnieuws

banner

Biobrandstofapril 2009

Biobrandstofnieuws

Amerika, januari 2009

Een paar Amerikaanse geleerden hebben ontdekt dat je zelfs van koffiedrab diesel kunt maken. Als je alle drab ter wereld die achterblijft in koffiefilters en in koffiepotten zou verzamelen, kan je méér dan een miljard liter (1.000.000.000 liter) schone biobrandstof maken. 

Jatrophapitjes
Dit zijn jatrophapitjes.

Een Boeing 747 heeft een testvlucht op olie van jatrophapitjes gemaakt.

India, juni 2007

Op het Indiase platteland is vaak nauwelijks elektriciteit. Vaste telefoonverbindingen zijn er daarom niet. In één van die afgelegen gebieden is daarvoor nu een oplossing. De bewoners laten gsm-masten draaien op biobrandstof die ze zelf maken. Nu kan je er met je mobieltje bellen. 

Nederland, april 2008

Je weet wat algen zijn? Dat zijn die drekkige groene planten die in het water van bijvoorbeeld vijvers groeien. Algen zijn heel geschikt om olie van te maken. Nog een biobrandstof dus. In Delfzijl, vlakbij de haven en de elektriciteitscentrale, zijn nu twee gigantische vijvers aangelegd, om te testen welke algen daarvoor het beste zijn. En hoe je ze het snelst kan kweken. Deskundigen denken dat algen de beste grondstof zijn om in Nederland biobrandstof van te maken. 

Nieuw-Zeeland, december 2008

Een Boeing 747 heeft een testvlucht op olie van jatrophapitjes gemaakt. Het gaat om een vliegtuig van Air New Zealand. Het was de allereerste testvlucht op jatropha voor een groot vliegtuig. De vlucht duurde twee uur en was een succes. Na de Australiërs willen ook de Amerikanen en de Japanners testvluchten maken. 

Brazilië, december 2009

In Brazilië is de eerste fabriek gebouwd waar biobrandstof wordt gemaakt uit rioolwater. Rioolwater is al het water dat doorgespoeld wordt in de wc en het spoelwater uit keukens en badkamers. Op het meeste rioolwater ligt een dikke vetlaag. Na jaren testen hebben ze in Brazilië ontdekt hoe je het vet van de rest kunt scheiden. Van het vet maken ze diesel voor auto's.