Blij met mijn kroeshaar

banner

Blij met mijn kroeshaar

Enorme klitten in je haar. En je moeder die geen idee heeft wat ze met je kroeskrullen moet. De geadopteerde Kaylee (12) uit Friesland baalt als een stekker van haar haren. In de documentaire 'Dat Haar' zie je hoe ze zoekt naar het perfecte kapsel.

Je zegt heel vaak ‘au’ in de documentaire…

“Ja, als mijn moeder m’n haar kamde, deed het erg veel pijn door de klitten. En zelf kon ik ook er niks mee.”

Ben je de enige met kroeshaar?

“Op de basisschool wel, maar nu op de middelbare niet meer. Er zit nog een ander meisje met kroeshaar in de eerste. Ik weet niet waar zij vandaan komt, dat vraag ik niet. Mensen vragen mij wel eens of ik geadopteerd ben, ofzo. Maar dat vind ik niet erg. Alleen als ze het al drie keer hebben gevraagd.”

Hoe zit je haar vandaag?

“Ik heb net een anti klit behandeling gehad en weer goed spul gekregen om erin te kneden. Nu zitten er twisters in en die blijven deze keer goed zitten.”

Was je naar een speciale kapper?

“Nee, deze heeft mijn moeder erin gedraaid. Ze heeft heel veel geleerd van de kappers in Amsterdam waar we voor de documentaire naartoe gingen.”

Kaylee nu

Bekijk nu vast de trailer. 'Dat Haar' van de NTR is zondag 11 december om 19.25 in Zapp Echt Gebeurd op NPO 3.

Kaylee is naar de kapper in Amsterdam

Is er zoveel verschil in kappers?

“Vanaf groep zes ga ik naar een speciale kapper in Drachten. Dat is een half uur met de auto vanaf mijn huis. Die kapper heeft zelf ook kroeshaar. Maar na een tijd kwamen er toch weer klitten in mijn haar. De kappers in Amsterdam vond ik fijner. Sindsdien ben ik blijer met mijn haar.”

Kijk je voor inspiratie op YouTube?

“Soms wel, maar ik heb nog niets zelf uitgeprobeerd. Eerst moet mijn haar nog langer groeien. Als ik er nephaar in heb, gaat dat sneller. Ik weet niet waardoor. Het lukt me ondertussen zelf om mijn haar in model te krijgen en een staartje te maken dat blijft zitten.”

Wat wordt je volgende kapsel?

“Ik wil wel weer vlechtjes met deze keer blauw nephaar erin. Dat lijkt me heel gaaf! Je voelt je echt anders als je haar goed zit.”

Tip van Kaylee

"Gebruik alleen speciale producten voor kroeshaar. Wij gaan daarvoor altijd helemaal naar Leeuwarden. In de dorpen dichterbij, vind ik die spullen niet."