Bloed aan de rekstok

banner

Sport in Chinamei 2008

Bloed aan de rekstok

Alleen de allerbeste sporters zitten op de Shi Cha Hai school in Beijing. Ze dromen er allemaal van ooit mee te mogen doen aan de Olympische Spelen. 

Het is niet makkelijk om toegelaten te worden tot de school. Kinderen moeten eerst examen doen. Ze moeten laten zien of ze wel goed genoeg zijn in de sport waar ze nóg beter in willen worden. Een medische keuring hoort ook bij het examen, want je moet wel gezond zijn. De regering betaalt. 

Turnen

De turners beginnen als ze zes jaar zijn. Ze zijn hard aan het werk. De meisjes moeten honderd keer opzitten en de jongens zwaaien aan de ringen. Een turnster klaagt dat haar handen bloeden, zo vaak ging ze om de rekstok. De trainers hebben geen medelijden. Als je niet hard bent, dan red je het ook niet. Na vier jaar trainen, bekijkt de school of iemand goed genoeg is voor een sportteam. Zo niet, dan gaan ze terug naar huis en weer naar een gewone school.

Tafeltennis

In de gang hangt een poster van China’s drie beroemdste tafeltennissters. Ze zaten alle drie in dezelfde klas van Shi Cha Hai. Om zo beroemd te worden, moet je hard werken. In de gymzaal achter de poster slaat een groep meisjes en jongens urenlang balletjes weg. In de pauze moeten ze alle balletjes oprapen en in plastic bakken doen.

Volleybal

Naast de pingpongtafels zijn de toekomstige volleybalsterren ballen aan het gooien en vangen. Deze meisjes zijn speciaal uitgekozen omdat ze lang zijn. Ze zijn tussen de dertien en zestien jaar en al wel twee meter.

een turnster hangt aan de wandrek

Soms hangen de turnsters zolang aan het wandrek of een rekstok dat het vel van hun handen schuurt.