Zuurstof in je buurt

banner

Mijn Buurtdeze maand

Zuurstof in je buurt

De school van Florine en Finn deed mee aan Boomfeestdag. 

In Kenia staan lang niet op alle schoolpleinen zoveel bomen en planten als op die van Emmanuel en Faith. Hun school in de hoofdstad Nairobi is een uitzondering.
Emmanuel: "Gelukkig maar, want ik ben blij met elke boom. Ze geven schaduw als het heel heet is. Ze beschermen je tegen harde wind. En sommige bomen dragen vruchten, zoals mango's. In mijn wijk is het verboden om bomen te kappen. En dat is maar goed ook. Want bomen zorgen er ook voor dat er extra water in de lucht komt en het vaker regent."

Florine vertelt over haar buurt. 

In Nederland is het elk jaar op 21 maart Boomfeestdag. De school van Finn en Florine doet daar aan mee. De leerlingen plantten vier boompjes. Er stonden al een paar bomen en struiken op het schoolplein, waaronder één wel heel bijzondere: een herinneringsboom voor drie schoolgenootjes die zijn omgekomen bij de MH17-vliegramp.
Finn: "Bomen zijn niet alleen mooi, maar ook gezond. Ze helpen je beter te ademen omdat ze zuurstof maken. Onze school staat dichtbij een natuurgebied en in mijn straat staan ook veel bomen. Ik heb zelfs een boomhut in de tuin."


Faith en Emmanuel wonen in de hoofdstad van Kenia. 

Bomen in Nepal

Sudha (13) uit Nepal weet als geen ander hoe belangrijk bomen in haar bergachtige land zijn: “De aarde zuigt regenwater op als een spons. Boomwortels houden die aarde weer vast. Zo kun je het hele jaar water naar boven pompen. Als je te veel bomen kapt, spoelen hevige buien in de regentijd de grond weg. Dan blijven kale hellingen over, waarlangs regenwater in een noodgang naar beneden stroomt. Dat heet erosie. Het probleem is dat mensen dan in de droge tijd geen water meer kunnen oppompen.”