Buikloop en geesten

banner

Poepseptember 2010

Buikloop en geesten

In Nepal sterven jaarlijks 37.000 kleuters. Vaak door diarree. Een ‘onschuldige’ ziekte die je krijgt van vies drinkwater of bedorven voedsel. Veel Nepalezen weten dat niet. De helft van de bevolking heeft geen stromend water. Hun wc is de rivier of een open veld.

Thee of medicijnen

Debendra Bhandari is de traditionele genezer van het dorp Barabise. “Als kinderen buikloop hebben door bedorven eten, raad ik aan veel thee te drinken. Of gekookt water met suiker en zout. Ik heb ook speciale kruiden, maar soms is het beter om medicijen bij de apotheek te halen. Wanneer ik denk dat er iets ernstig is met de dikke darm, stuur ik ze naar het ziekenhuis.”

Genezar Debendra is ook melkboer. Janaki (11) koopt bij hem een zakje melk voor haar broertje Sushil.

Genezer Debendra is ook melkboer. Janaki (11) koopt bij hem een zakje melk voor haar broertje Sushil.

Mantra

Debendra werkt samen met artsen in het ziekenhuis, maar hij kijkt wel anders tegen ziektes aan. Over buikloop zegt hij: “Kinderen hebben vaak waterige ontlasting omdat ze zijn aangeraakt door een menstruerende vrouw. Ik bid dan tot de godin Shiva en spreek een
mantra (magische spreuk) uit.”

Kwade geesten

“Soms zijn een heleboel mensen tegelijk ziek. Dan doolt er een ziel van een overledene rond. Ik probeer die kwade geest te pakken door hem in mijn lichaam te laten komen. Ik raak in trance. Dan stap ik in het vuur. Nee, ik verbrand niet. Zo maak ik zielen die de sfeer verpesten onschadelijk.”

Dilu Tamang (9) heeft ernstige buikloop. De dokter onderzoekt wat haar nog meer mankeert.

Dilu Tamang (9) heeft ernstige buikloop. De dokter onderzoekt wat haar nog meer mankeert.

Ik stap in vuur, zo maak ik verpestende zielen onschadelijk.

Bigwan Gharka (14) heeft tuberculose. Hij is zo zwaar ziek, dat zijn hersenen zijn aangetast. Toch heeft hij geluk. H ligt in een ziekenhuis waar de bedden gratis zijn. Medicijnen moeten wel worden betaalt. Bigwans vader helpt zijn zoon met zitten, eten en drinken en nu wordt hij langzaam beter. Eén op de tien Nepalezen heeft een ziekenhuis in de buurt. Nou ja, dat wil zeggen op een uur rijden. De drie meest voorkomende ziektes zijn: diarree, ondervoeding en ademhalingsproblemen.
Bigwan's vader helpt zijn zieke zoon overeind.

 

 

 

 

 

Ziekenhuis

Bigwan Gharka (14) heeft tuberculose (zie foto). Hij is zo zwaar ziek, dat zijn hersenen zijn aangetast. Toch heeft hij geluk. Hij ligt in een ziekenhuis waar de bedden gratis zijn. Medicijnen moeten wel worden betaalt. Bigwans vader helpt zijn zoon met zitten, eten en drinken en nu wordt hij langzaam beter. Eén op de tien Nepalezen heeft een ziekenhuis in de buurt. Nou ja, dat wil zeggen op een uur rijden. De drie meest voorkomende ziektes zijn: diarree,  Als je ondervoed bent, krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen om gezond en sterk te blijven.ondervoeding en ademhalingsproblemen.