Bye bye plastic

banner

Plastic soepmei 2015

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten

Bye bye plastic

5 tips om zelf iets te doen

Plastic is handig, maar ook slecht voor het milieu. Wat doe jij tegen zwervend plastic?  Doe inspiratie op met deze vijf verhalen.

Indonesië

Melati (13) en Isabel (11) wonen op Bali. De mooie stranden van dit Indonesische eiland liggen bezaaid met plastic. Daarom begonnen de zusjes hun actie 'Bye Bye Plastic Bags'.
Melati: "Er doen heel veel kinderen mee. Als we een miljoen handtekeningen hebben, worden plastic zakken op Bali verboden. Dat heeft de gouverneur van ons eiland beloofd."
Isabel: "Kinderen vormen maar 25% van de wereldbevolking, maar ze zijn 100% de toekomst. Wij moeten een begin maken met de veranderingen die we willen!"

Indonesie_plasticsoep_actie

Tip: Kom in actie!

Tip voor de leraar

Gebruik het filmpje 'Bye, bye plastic' ook in de Engelse les.

Rwanda

Sonia (13) en Shania (12) uit Rwanda krijgen in de supermarkt altijd een papieren zak. Plastic tassen zijn verboden. Deze supermarkt verzamelt de gebruikte zakken en laat er wc-rollen van maken. Die verkopen ze in de winkel. Sonia: "Brood, groente en fruit verpakken ze ook in papier."

Sonia (13 jaar, 2e van rechts) en Shania (12 jaar, 2e van links) uit Rwanda krijgen in de supermarkt altijd een papieren zak om hun boodschappen in te doen.. Plastic tassen zijn verboden.

Tip: Neem zelf een tas mee.

Ethiopië

Bezawit (12) uit Ethiopië krijgt voor haar verjaardag niet alleen een pop, maar ook veel plastic van haar vriendin Mieraf (10).
"Dan beschadigt de pop niet," legt Mieraf uit.
Bezawit: "De tasjes gebruik ik voor de schoollunch en ik neem ze mee naar de markt. Anders moet je een nieuwe kopen voor vier eurocent."

Bezawit (12) uit Ethiopië krijgt voor haar verjaardag een pop, die in heel veel plastic is verpakt.

Tip: Gebruik elke plastic tas nog een keer.

Erger je niet aan zwerfafval. Ruim het op!

 

Ruim elke dag  ÉÉN stukje afval op! Lees meer

Nicaragua

Cristina (12) uit Nicaragua staat in de tuin van een theaterschool. "Hier komen mensen kijken naar onze acrobatiek voorstellingen. Ze drinken wat en eten popcorn en chips. Voor het afval staan deze prullenbakken hier. Ze zijn gemaakt van lege frisdrankflessen."

Christina (12) uit Nicaragua maakt van oud plastic nieuwe dingen.

Tip: Maak iets nieuw van oud plastic.

Nederland

Joost (12) uit Nederland vraagt zich al sinds zijn vierde af waarom mensen afval op straat of in de natuur gooien. Sindsdien raapt hij het op.
"Veel mensen denken dat je grote problemen alleen oplost met grote oplossingen, maar dat is niet zo! Een schonere wereld begint juist bij jezelf!"
Voor zijn inzet tegen zwerfafval won Joost dit jaar een prijs: de Gouden Zwerfie 2015.

Joost (12) uit Nederland vraagt zich al jaren af waarom mensen rotzooi op straat gooien. Dus raapt hij het maar op, want "een schonere wereld begint bij jezelf".

TIP: Ruim zwerfplastic op.