Cacao in de achtertuin

banner

Chocolanovember 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (Wereld)burgerschap, inleiding (Wereld)burgerschap, opdrachten

Cacao in de achtertuin

Warm

“Waar zit je?” roept Lore (9). Ze speurt in de tuin naar haar neef Kevin (12). Hij heeft zich verstopt in een pruimenboom.
Opeens springt Kevin met een plof op de grond. Hij verzamelt een paar gevallen pruimen en rent naar Lore. Even later hollen ze samen door de fruitboomgaard.
Kevin en Lore wonen vlak bij elkaar. Hoog in de bergen van Colombia. Dat is een tropisch land, het is er warm én vochtig.

Heuvel

In de tuin van Kevins vader, de oom van Lore, staan ook cacaobomen. Ze groeien op de helling van een heuvel naast de tuin.
“Wie het eerst bij je vader is!” roept Lore. Ze rent voor Kevin de heuvel af naar beneden. Daar plukt Kevins vader grote felrode vruchten. Ze hangen aan de stam van de boom.
“Mogen we helpen?” vraagt Kevin.
“Natuurlijk,” antwoordt zijn vader. Hij geeft zijn zoon een snoeischaar.

Lore helpt haar oom met het afknippen van de cacaovruchten

Lore helpt haar oom in zijn cacaotuin.

Coca

Cacao verbouwen de Colombianen nog niet zo lang. Ze zagen boeren in andere landen veel geld met cacao verdienden. Toen besloten ze ook een cacaoland te worden.
Er is nog een reden waarom boeren nu cacao telen. Van de regering mogen ze geen cocaplanten meer verbouwen. Dat zijn planten waarvan een drug wordt gemaakt. Die heet cocaïne.
Coca zorgt voor problemen en geweld. Vaak dwingen bendes met wapens boeren om coca te verbouwen. Zo verdienen ze zelf veel geld, maar de boeren blijven arm.

Kevin wil later ook boer worden.

Kevin wil later ook graag boer worden.

button_535x55px_youtube

button_535x55px_instagram1

De streek waar Lore en haar neef Kevin wonen, staat vol cacaobomen

In het gebied waar Lore woont, woedde tien jaar geleden nog oorlog.

Zoet

Voorzichtig knipt Kevin een vrucht af.
“Kijk Lore!” Hij wijst op de oranje lijnen in de schil. “Als deze lijnen groen zijn, is de vrucht nog niet rijp.”
Lore’s vader komt ook kijken. Hij snijdt de vrucht open met een groot kapmes. Binnenin zit zachte, witte pulp. In de pulp zitten de cacaobonen. Daarvan wordt chocola gemaakt. Lore proeft ervan.
“Lekker zoet! Het smaakt naar vanillevla, maar ik vind chocola lekkerder! Mijn moeder roostert de bonen in een pan. Dan maalt ze de bonen tot cacaopoeder. Dat mixt ze met suiker, melk en water.
Zo krijg je chocolademelk. Ik drink het elke dag bij het ontbijt!”

Aan de slag

Lore proeft de witte pulp die in een cacaovrucht zit.

Lore wil wel weten hoe een cacaovrucht smaakt.

Veilger

Sinds een tijdje is het veiliger in Colombia. Veel boeren mogen zelf bepalen wat ze verbouwen.
Kevins vader rust even uit onder een boom en vertelt: “Eerst had ik koffieplanten, maar daarmee verdiende ik te weinig. Nu ik cacao verbouw is ons leven veel beter. We krijgen genoeg geld voor de cacao en mijn kinderen kunnen naar school. Dat is op cacaoplantages in Afrika wel anders.”
Dat wist Lore niet. “Werken kinderen daar de hele dag? Gaan ze niet naar school?, vraagt ze nieuwsgierig. Ze vindt het maar niks.
“Ik help wel eens met de oogst, maar alleen in het weekend of na schooltijd. Dat is best leuk, maar later wil ik mensen helpen. Als verpleegster of politieagent!”