Chatten via de zon

banner

Groene energieOktober 2013

Chatten via de zon

Voor zonne-energie maakt iedereen gebruik van één en dezelfde bron: de zon! De zon kan ons ook écht verbinden. Kinderen uit Nederland en Cambodja gebruiken zonne-energie om met elkaar te chatten.

Srê Ampil, Cambodja

Chanda, Lin Chy en Sary uit Cambodja wonen in een weeshuis. Ze gaan naar een solarschool. Dat is een avondschool waar ze extra lessen Engels en computerles krijgen. De naam van de school (solar = zon) geeft aan hoe belangrijk de zon voor de leerlingen is. "In ons dorp is geen elektriciteitsnet, maar door zonnepanelen op het dak van de school hebben we wel stroom. Zo kunnen we internetten met Nederlandse kinderen," vertelt Sary.

Lin Chy (midden): "We hebben net foto's gestuurd van de ruimtes waarin we slapen en eten. Ik ben benieuwd naar de foto's uit Nederland!"

"We schrijven in het Engels, maar eigenlijk praten we vooral via foto's en filmpjes," vertelt Dana.

Amersfoort, Nederland

Sharon, Dana en Vino uit groep 8 van de kubusschool in Amersfoort hebben net via Skype gechat met de kinderen in Cambodja. Op het dak van de Kubosschool staan zonnepanelen. Die zorgen voor de school en huizen in de buurt. De elektriciteit die over is, verkoopt de school aan de energiemaatschappij. Het geld gaat naar een Solarschool in Cambodja.

Door de chatgesprekken kreeg Sharon een ander beeld van Cambodja: "Het is niet zo dat kinderen daar niets hebben. Ze hadden bijvoorbeeld eerder zonnepanelen op school dan wij."