Competitie met Cool Joe en Big Bo

banner

WK in Zuid-Afrikamei 2010

Competitie met Cool Joe en Big Bo

In de Zuid-Afrikaanse krant The Sunday Times verschijnt wekelijks een strip over de Supa Strikas, een voetbalelftal dat het beste team van de wereldd wil woren. Maar de weg naar de top is zwaar en lang. Samsam sprak met kinderen die de avonturen van de Strikas volgen.

Zhara (13) leest de strip al zolang ze zich kan herinneren. “Het leuke van de Supa Strikas vind ik dat ze echt ‘team spirit’ hebben. En het zijn altijd goede en grappige verhalen. Wat ik ook cool vind is dat de Supa Strikas veel moeten reizen. Daardoor leer ik veel over andere plekken op de wereld. Zo ging het team bijvoorbeeld naar Brazilië, China en ook naar Engeland.”

Shakes

“De meeste kinderen vinden Shakes erg leuk. Omdat iedereen hem de leukste vindt, is Tiger mijn favoriet. Hij ziet er heel goed uit én hij is grappig. Zijn beste vriend Spenza is ook stoer. Hij zit niet in het team, maar hij biedt altijd een helpende hand en komt met slimme oplossingen.”

Vaste prik op zondag: eerst naar de kerk en dan naar het benzine-station voor de krant.
Vaste prik op zondag: eerst naar de kerk en dan naar het benzine-station voor de krant.

Website

De site van Supa Strikas is in het Engels, maar er is veel te zien: www.supastrikas.com.

ZAfrika_wk_voetbalstrip Zhara

Zhara leest een aflevering van de voetbalstrip Supa Strikas wel vijf keer.

Rechtsachter

Kwanele (13) woont in Vosloorus, een township ten oosten van Johannesburg. Hij voetbalt elke dag. “Mijn club heet FC11. Ik sta rechtsachter. Mijn bijnaam is Bebeto, net als de beroemde Braziliaanse voetballer. Ze noemen mij zo omdat ik ook klein ben. Later wil ik profvoetballer worden.”

Benzinestation

Elke zondag gaat Kwanele naar de kerk. Op de terugweg koopt zijn zus Nomsa (25) altijd de Sunday Times. Eenmaal thuis verdelen ze de krant: Nomsa het nieuws en Kwanele de Supa Strikas.

De schaar

Kwanele vindt de Supa Strikas supergoed. “Ik leer er ook veel van. Bijvoorbeeld dat je nooit moet opgeven. En als ik trucjes in de strip  zie, probeer ik ze na te doen. Voor ‘de schaar’ moet je met je rug naar het doel staan. Je gooit je benen in de lucht en zo probeer je te scoren. Helaas heb ik zo nog nooit gescoord.”

Penalty

"Ik heb twee helden. Shakes, de spits en Tijger, de spil. Niemand kan om Tijger heen. Wat ik goed aan hem vind, is dat hij anderen nooit pijn doet."