Daar zit muziek in

banner

Oude stadnovember 2009

Daar zit muziek in

Da, da, da, dadadadom, dadadadom, dadadadom. Da, da, da!
Phelip uit Brazilië oefent z´n ritmes. Z´n drumstokken roffelen op de houten brugleuning. De klanken rollen door de steegjes van de Braziliaanse stadswijk Ilha de Maruin. Met zijn eigen muziekgroep Grupo Cultural Reciclagem de Mio heeft Phelip al bij menig festival voor de juiste toon gezorgd. 

Oud blik

De naam van Phelips muziekgroep zegt het al, Reciclagem. Dat betekent dat de muzikanten muziek maken op gerecycled materiaal. In dit geval op oude blikken en vaten uit de grote afvalhoop aan de rand van Ilha de Maruin, een wijk van de Braziliaans stad Olinda. 

Favela

Phelip: "Ilha de Maruin is een favela, een krottenwijk. Het centrum van Olinda is veel mooier. En ouder. er staan nog gebouwen uit de tijd dat de Hollanders hier de baas waren. Nu komen er veel rijke toeristen. Die zie je in onze wijk niet. Iedereen in de favela is arm. Daarom zijn onze instrumenten ook gemaakt van oude vaten en blikken. We hebben geen geld om mooie trommels te kopen."

Trommelmeester

Twee jaar geleden stonden Phelip en zijn vriend Raoul vaak met een paar stokken op de houten brugleuningen in hun wijk te trommelen. Al vlug kwamen er andere jongens en meisjes die mee wilden doen. Phelip: "Maar ze konden niet trommelen. Daarom hebben Raoul en ik eerst trommellessen gegeven. Dat doen we nog steeds. Iedereen die een paar goede stokken op straat vindt, mag meedoen."

Ontdekt

"Op een dag kwam er een man langs toen  we aan het spelen waren. Hij vroeg of we wilden optreden op een kinderfeest. Ik denk dat we het daar goed gedaan hebben, want vanaf die dag werden we vaak uitgenodigd. Zelfs bij het grote carnaval lopen we mee."

Phelip speelt in een muziekgroep die zijn instrumenten zelf maakt van afval.

Phelip geeft trommellessen op straat.

Zelfs bij het grote carnaval lopen we mee.