Van tempeldans tot wolkengroet

banner

DansDeze maand

Van tempeldans tot wolkengroet

De ene dans is al eeuwenoud, de ander bestaat pas een paar jaar.  Sommige dansen hebben een belangrijke religieuze boodschap.  Andere choreografieën en bewegingen zijn gewoon bedacht voor de lol.

Moonwalk

Michael Jackson deed de Moonwalk in 1983. Hij bewoog zijn benen zo dat het leek alsof-ie vooruit liep, maar hij ging juist naar achteren.
Hij heeft het loopje niet bedacht, maar hij werd er wel beroemd mee. Door hem kent iedereen de danspas nu.

Dans voor de armen

De Argentijnse tango zit vol verdriet en heimwee. De dans ontstond in Buenos Aires rond 1880, langs de Rio de la Plata. Op de oevers aan deze rivier woonden toen slaven, immigranten en cowboys uit verschillende landen samen. Ze husselden hun muziek en dans door elkaar en zo ontstond de tango. Die werd toen ook wel de dans van de armen genoemd. In het begin werd hij vooral door twee mannen gedanst omdat er onder de migranten weinig vrouwen waren.

Rondjes draaien

Urenlang dansen soefisten de Sama tijdens speciale ceremonies. Het Soefi-geloof is een stroming binnen de islam. De dansers wervelen  soms wel urenlang in cirkels. Zo raken ze bijna in een trance en dat is ook precies de bedoeling. De gelovigen proberen zo los te komen van hun bezittingen en van zichzelf om wijsheid en liefde te bereiken. Deze van oorsprong Perzische dans wordt veel in Turkije, Pakistan en Egypte.

Swish Swish

Veel nieuwe dansmoves worden bedacht door kinderen en jongeren. Zoals The Russell die voor het eerst werd gedaan door de 15-jarige Russell uit Amerika. Z’n lange armen en serieuze gezicht maken het pasje extra grappig en iedereen doet ‘m nu na.

Klaar voor de jacht

De mannen van de Masaï uit Kenia en Tanzania, doen een bijzondere sprongdans. Zo laten ze zien hoe sterk ze zijn en dat ze klaar zijn voor de jacht. De Masaï hebben een speciale techniek. Ze springen eerst een paar keer met gestrekt lijf rustig op en neer op hun slippers gemaakt van autoband. Dan wordt er een soort druk opgebouwd in het rubber onder hun voeten. En zo schieten ze als een raket een stuk de lucht in. Soms wel anderhalve meter! Op blote voeten gaat het trouwens ook best goed.

Tempeldans

In India bestaan veel traditionele dansen. Bharata natyam is er één van. Het is een meer dan tweeduizend jaar oude tempeldans die is ontstaan in het zuiden van India. Het duurt jaren om de dans goed te leren. Daarom krijgen kinderen vanaf een jaar of vier er al les in. In kleurige kleren voeren de dansers sierlijke gebaren vol betekenis uit. Ze maken ritmische bewegingen met hun voeten, handen, vingers, hoofd, nek en zelfs hun ogen. Zo eren ze hun hindoegoden en -godinnen. Vroeger werd deze tempeldans alleen door meisjes gedanst, maar tegenwoordig ook door jongens.

Hoog

Sommige volksdansen lijken een beetje op elkaar:  ze worden in een groep gedanst. Zoals de Sirtaki uit Griekenland. Die dans je met je armen om de schouders van je buren en iedereen gooit precies in de maat z’n benen in de lucht. Hoe hoger en sneller, hoe beter.

Voor gek

Het komische paardrijdansje Gangnam Style maakte de Zuid-Koreaanse zanger Psy wereldberoemd. En de rijke wijk Gangnam-gu in Seoel ook! Daar liet Psy zich door inspireren. De zanger zet in het liedje de chique Gangnammers op een grappige manier voor gek. Zij doen volgens hem weinig meer dan rondrijden in dure auto’s,  tennissen en shoppen. En paardrijden. Vandaar dat dansje. ‘Whop whop whop! Oppa Gangnam Style!’

Vogeltjesdans

Ken jij de Vogeltjesdans? Misschien wel het beroemdste dansje uit Nederland. En: supersimpel! Zet je handen in je oksels, flapper wat met je ellebogen en hip op de maat met kleine vogelstapjes.

Draak

Tijdens het Chinese nieuwjaar voeren mensen speciale dansen uit om boze geesten te verdrijven. Deze Drakendans en Leeuwendans brengen geluk voor het nieuwe jaar. In de Draak zitten vaak  eerdere mensen die het beest heel precies laten bewegen op het ritme van de trommels. Zelfs de ogen dansen mee! De bewegingen hebben sprookjesachtige namen, zoals: Draaikolk of Wolkengroet.

Weetjes

Zo’n 130 verschillende soorten dans zijn er. Van de Argentijnse tango tot Weense wals.

9.000 jaar oude rotstekeningen in India laten zien dat mensen toen ook al dansten.

Zo’n 30 verschillende handbewegingen komen voor in traditionele Indiase dansen.

42% van de Nederlanders danst regelmatig. 12 jaar moet je zijn voor je op spitzen mag balletten.

1 paar spitzen verslijten professionele ballerina’s tijdens een voorstelling.

Van dansen word je blij. Je hersenen maken dan een geluksstofje aan.