De doop van de brugpiepers

banner

Zenuwen voor de toetsjanuari 2011

De doop van de brugpiepers

Het is vaste prik op bijna alle scholen in Oruro, een stad in Bolivia. De ontgroening van de jonge leerlingen. Ontgroening betekent "ophouden met een groentje zijn." De oudere leerlingen plagen de brugsmurfen met geheimzinnige rituelen en spelletjes. Na "de doop" horen ze erbij. Dat klinkt griezelig, maar op de Aniceto Arce school hebben de leerlingen grote lol.

De Aniceto Arce jongensschool begint met groep zeven van het basisonderwijs en eindigt met de vierde klas van de middelbare school. Elk jaar verzinnen de ouderen jongens (17-18 jaar) een ritueel waarmee ze de jongeren (12-13 jaar) welkom gaan heten.

Schuilplaats

Voor de 'doop' op zaterdagmiddag krijgen alle ouders en familie een uitnodiging. Het is traditie om ook de meisjes van de meisjesschool uit de buurt te vragen. Het publiek zit op een tribune. Op de speelplaats staan vier schuilplaatsen, die gemaakt zijn van papier, plastic en ander afvalmateriaal. Daar houden de gemaskerde vierdeklassers zich verstopt met hun spullen.

De oudere jongens dragen maskers uit de griezelfilm Scream
De oudere jongens dragen maskers uit de griezelfilm Scream.

Ja, ja mannen, met een masker op durven jullie wel hè?
Ja, ja mannen, met een masker op durven jullie wel hè?

De Hel

De vierdeklassers noemen de ontgroening dit jaar De Rails naar de Hel. Met kostuums, voorwerpen en griezelige onderwerpen proberen de vierdeklassers de jongere leerlingen bang te maken. Een beetje angst is goed voor de kinderen, vinden ze in Bolivia. Je wordt er sterk en moedig van. En je krijgt respect voor anderen en voor de school.

Bloed en olie

Aan de achterkant van de schuilplaats komen de leerlingen even later weer naar buiten. Maar wat zien ze er uit! Besmeurd met olie, meel, verf, dierenbloed en schoensmeer! Wie tegen stribbelt wordt bij de kraag gegrepen en kaalgeknipt of kaalgeschoren.

Schurftjes

De grote jongens mogen er dan eng uit zien met hun maskers, ze zijn niet hardhandig. Met een grapje sturen ze iedereen de schuilplaats in. Ze noemen de jonge leerlingen 'de schurftjes.' Dat is een koosnaam én een spotnaam, want van schurft krijg je jeuk.

Meer man

Aan het einde van de middag is iedereen ontgroend. Het zit erop. Vandaag zijn de jongens uit groep 7 officieel toegelaten op een belangrijke school. De moeders halen schone kleren en schoonmaakspullen uit hun tas om hun kinderen weer toonbaar te maken. Het vuur dooft langzaam uit. Het was een bijzondere dag. Een dag waarop de jongens iets moediger en respectvoller werden, en iets meer man...

In het kort:

• Een ontgroening is een inwijdingsritueel
• In Bolivia ontgroenen oudere leerlingen de jongeren
• Het spel ziet er gevaarlijk uit, maar het gaat er vrolijk aan toe