De eerste, de beste

banner

Sport in Chinamei 2008

De eerste, de beste

Chinese ouders verwachten veel van hun kind

In 2008 waren de Olympische Spelen in China.  Jiang Zi Hui (9) wil ooit ook meedoen met deze belangrijkste sportwedstrijd ter wereld. Ze oefent al veel en goed, in het gloednieuwe Olympische zwembad in haar wijk. 

“Toen ik drie jaar was, gooide mijn vader mij in het zwembad. Hij wilde dat ik gewend aan water zou raken. Ik weet nog dat ik schreeuwde ‘stoute papa!"

Jiang Zi Hui in staat in het olympisch zwembad in de wijk waar ze woont

Gezonder

Jiang Zi Hui (9) vindt de manier waarop ze leerde zwemmen wel
goed. Zi Hui: “Toen ik een jaar later echt op zwemles mocht, kon ik al
goed zwemmen, terwijl kinderen die ouder waren dan ik, nog niet eens in het water durfden.”

Trots

Op de school van Zi Hui wordt veel gesport. Zi Hui en haar vriendinnen hebben drie keer per week gym. Dat betekent in de rij
staan en touwtje springen. En dan tellen wie het het langst vol kan
houden, want presteren is belangrijk. Sport gaat ook goed samen met
trots voor je land. Op Zi Hui’s school begint elke week met het hijsen van de vlag. Daarna zingen de kinderen het volkslied en houdt de directrice van de school een toespraak over sport en vaderlandsliefde.

Groen

De toespraak van de directrice gaat vandaag over de kleur groen. Dat is een Olympische kleur, zegt ze, en het staat voor de natuur en gezondheid. “Wij moeten trots zijn op ons land en op de prestaties die de atleten voor ons leveren,” vertelt ze. Iedere dag na de
lunch luisteren de kinderen ook naar een speciale radiouitzending.
Zi Hui: “Die is heel interessant. Het gaat over de Spelen, de geschiedenis, de sporten en de atleten. ”

De beste

Zi Hui wil zelf ook wel atleet worden. Ze zwemt al zo goed, dat ze op de gewone zwemles niets meer kan leren. Maar als ze verder wil, dan
moeten haar ouders een trainer huren of haar naar de sportschool
sturen. “Ik vind zwemmen erg leuk,” zegt Zi Hui. “Je wordt er groot van. Maar er zijn ook andere dingen die ik wil doen. Ik houd erg van schilderen. Ieder weekend heb ik les in tekenen en kalligrafie. Dat moet wel, want om op de kunstacademie te komen, moet je ook
de beste zijn.”

Toen ik op zwemles mocht, kon ik al goed zwemmen, terwijl kinderen die ouder waren dan ik, nog niet eens in het water durfden.

Presteren

Zhang Huimin is nu tien. In 2007 rende zij van de ene kant van China naar de andere kant. In twee maanden jogde ze 3.500 kilometer. Dat is bijna 60 kilometer per dag. Op haar shirt had ze staan: “Sterk lichaam, overwin je limiet, houd van je land, heb Olympische geestkracht.” De vader van Zhang wil dat zij mee doet aan de Olympische Spelen in 2016. Vóór die tijd, wil hij dat zijn dochter vanuit Tibet naar Shanghai rent: bijna 5.000 kilometer.

Voor alle bewoners van de aarde

Het Chinese symbool voor de Olympische Spelen ‘de vijf vriendjes’ betekent niet alleen ‘Beijing heet u welkom’. De poppetjes staan ook voor een eeuwenoude Chinese manier van wensen. Met de vijf vriendjes wensen de Chinezen iedereen, in elke uithoek van de wereld, voorspoed (de blauwe vis Beibei), geluk (de zwart/witte panda Jingjing), passie (de rode held Huanhuan), gezondheid (de gele antilope Ying ying) en succes (de groene zwaluw Nini).