De lekkerste geur komt van vis

banner

Meisjes en jongensseptember 2009

De lekkerste geur komt van vis

maar ook dol op koeien en schapen

"Eeeeh, je kriebelt me, hou daarmee op," verzucht Hamadou.

De koe van Hamadou (13) likt over de zoute, zweterige nek van zijn baasje. Meestal heeft Hamadou engelengeduld met zijn lievelingsdier, maar nu even niet. Hij is moe: van de hitte (het is wel 40 graden!) die als een deken over het Afrikaanse land Burkina Faso hangt en van al het rekenwerk op school. En hij weet dat er nog een aantal klusjes wachten.

In het kort

• Kinderen moeten hun ouders helpen.
• Vee verzorgen, sjouwen en vissen zijn klusjes voor jongens.

De koe van Hamadou likt in zijn nek. In zijn armen draagt Hamadou

De vader van Hamadou heeft zijn koeien en schapen op het erf gestald. Zo heeft Hamadou’s moeder verse melk bij de hand. Het heeft bovendien geen zin om de dieren in het vrije veld te laten grazen. Overal zijn de groene blaadjes opgegeten en verdord. In de Sahel is de droge tijd aangebroken en het gebied begint op een woestijn te lijken.

Voeren

Op het erf ligt genoeg voedsel voor de beesten. Of beter gezegd: op het dak van het huis. Hamadou klimt dagelijk omhoog om er hooi en stro voor het vee te halen. Al dat voedsel komt van het gierstveldje van de familie. Hooi van het dak halen is één van Hamadou’s klusjes. Soms moet hij de koeien en schapen naar de drinkplaats brengen.

Hamadou klimt op het dak om stro te halen voor de dieren.
Hamadou klimt op het dak om stro te halen voor de dieren.

Wat kan jij beter dan je ouders?

“Vissen of water halen. Voor die klusjes zijn mijn ouders te oud. En ’s avonds verkoop ik eten op straat. Ik hoop dan altijd dat niemand van school me herkent, want het is meisjeswerk.”

Waar word je vreselijk kwaad over?

“Als mijn ouders blijven zeuren dat ik met de kruiwagen water moet halen, terwijl ik hartstikke moe ben en geen zin heb. Ik gehoorzaam wel, maar als ik terugkom met een volle waterton en wéér wat moet doen... om pisnijdig van te worden...!”

Wat doe je 
dan liever?


“Eigenlijk voetbal ik liever. Mijn held is Samuel Eto’o. Die komt uit Kameroen, een land hier vlakbij, maar hij speelt bij de Spaanse voetbalclub Barcelona. Als niemand een voetbal heeft, dan doen we verstoppertje of jeux de boules met knikkers. Als er geen knikkers zijn, doen we het met lege batterijen. Of ik ga vissen.”

Met zijn gezicht vol modder komt Hamadou thuis en geeft zijn vangst aan moeder.
Met zijn gezicht vol modder komt Hamadou thuis en geeft zijn vangst aan moeder.

De koeien en schapen moeten gevoerd worden omdat er in de streek onvoldoende voedsel is.

De koeien en schapen moeten gevoerd worden omdat ze in de buurt zelf onvoldoende voedsel kunnen vinden.

Djibrilla en Hamadou houden even gauw een strogevecht; als pa dat maar niet ziet...

Djibrilla en Hamadou houden een strogevecht. Als pa dat maar niet ziet...

Hamadou schraapt twee visnetten over de modderige bodem.

Hamadou schraapt de twee netten over de modderige bodem.

Deze streek is toch heel droog, waar
 vis je dan?


“In de poel waar mijn vriend Djibrilla en ik vissen, staat nu nauwelijks water. Dat klopt. Maar dat is niet erg. De vissen overleven in de modder. Ze kunnen zich wel drie maanden een halve meter onder de bodem verstoppen!”

Hoe vis je?

“Je vist met aan elke hand een net. Die netten schraap je over de bodem. Soms zwemt de vis er vanzelf in, maar je kunt de vis ook omsingelen en de twee netten tegen elkaar klappen. Ik hoop maar dat ik vandaag geluk heb. Vis vind ik zó lekker ruiken! Het smerigste vind ik bonen. Jakkes, dat is pas vies ....”

Djibrilla: "Deze vissen moet je bij hun kop vasthouden zodat ze niet kunnen bijten. De kieuwen zijn messcherp en giftig."

Djibrilla: "Deze vissen moet je bij hun kop vasthouden zodat ze niet kunnen bijten. De kieuwen zijn messcherp en giftig."