De natuur in Tuva zingt en geneest

banner

Meisjes en jongensseptember 2009

De natuur in Tuva zingt en geneest

Elk seizoen in Tuva, een streek in het Russische district Siberië, heeft een eigen geluid. In de zomer hoor je kraanvogels, die wegvliegen zodra het kouder wordt. “De wolf hoor je vooral in de winter huilen,” weet Mongush. En in het late voorjaar bruisen bergbeken, die ontstaan door het smeltwater van gletsjers.

 

 

 

 

De geluiden van de natuur vertellen Mongush wanneer het tijd is om zijn schapen naar de zomer- of winterweide te brengen.

De geluiden van de natuur in Tuva vertellen de herdersjongen Mongush wanneer het tijd is om zijn schapen naar de zomer- of winterweide te brengen.

"In Tuva zingen de bergen en rivieren", vertelt Mongush. "Een gorgelend bergbeekje klinkt als een stel roddelende kletstantes".

Beekjes als kletstantes

"In Tuva zingen de bergen en rivieren,” vertelt Mongush.
“Geen berg of rivier klinkt hetzelfde. Een bulderende waterval klinkt zoals house muziek en voor gorgelende bergbeekjes gebruiken we hetzelfde woord als voor roddelende kletstantes.
Ik kan veel geluiden nadoen. Ik kan fluiten als de wind, maar ook kraanvogels en wolven nadoen. En vind ik een berg met een lekkere echo, dan kan mijn dag niet meer stuk.”

 

 


"Dit bergbeekje klinkt als een stel kletstantes; bla, bla, bla ...".

Geesten in beesten

De Siberische natuur zingt niet alleen, alles is ook bezield: bomen, een waterbron, een bergpas. Beren en sneeuwluipaarden hebben zo’n krachtige ziel dat je niet op hen mag jagen. Doe je dat toch, dan loopt het slecht met je af. Geesten of zielen mag je om hulp vragen. Eerst een gebedsvlag in de boom binden of een lekker snoepje neerleggen, pas daarna vraag je om raad.

 

 

Toevanen gebruiken zowel animistische  als boeddhistische rituelen en voorwerpen, zoals deze gebedsvlaggen.

Sibirie_SRGR_gebedsvlaggen

Sibirie_SRGR_sjamaan

Genezer

Mongush: “Soms heb ik vreselijke hoofdpijn. Dan ga ik naar een sjamaan, een dokter die heel veel van de natuur weet. De sjamaan heeft een verentooi op het hoofd en draagt een rinkelende mantel met belletjes, spiegels en franjes. Zij ‘ziet’ de ziekte als een zwarte plek in mijn lichaam. De behandeling is spannend. De sjamaan slaat op een drum en zingt dat de geesten me beter moeten maken.”

 

 

 

 

Sjamanen, medicijnmannen of heksen zijn in heel veel natuurgodsdiensten erg belangrijk.

Evenwicht

Als je een geest hebt beledigd of je ziel is ontsnapt (dat gebeurt als je jaloers of woedend bent), dan kun je ook ziek worden. Er komt een sjamaan aan te pas om het evenwicht in je lichaam of geest te herstellen. Die man of vrouw 'praat' eerst met geesten en die vertellen wat er moet gebeuren. De genezer schudt je dan door elkaar of raakt je aan met een berenklauw. Dat is schrikken, maar het helpt. “Maar voor een verkoudheid of een gekneusde enkel ga ik naar een gewone dokter, hoor,” lacht Mongush.

 

 

 

 

 

 

 

Sjamanen, medicijnmannen of heksen gebruiken allerlei voorwerpen om in contact te komen met geesten in een andere wereld.

Sibirie_SRGR_evenwicht

Sibirie_SRGR_superster

Superster

Seren-Dorzhu (midden) is zeven jaar en heeft al prijzen gewonnen met keelzingen, een specialiteit van herders in Tuva. Hij krijgt les van Kongarol, een bekende keelzanger die ook met westerse popzangers optreedt.
Keelzingen lijkt op fluiten en zingen tegelijk. Soms hoor je twee verschillende tonen uit één mond komen!

 

 

 

 

Sommige klanken in het keelzingen lijken erg op geluiden uit de natuur.