De zoetmaakster van de buurt

banner

Snoepoktober 2009

De zoetmaakster van de buurt

Suikerbonbons met gekke namen

Brazilianen zijn zoetekauwen. Als je in Brazilië een taartje eet, springt het glazuur van je tanden. ‘We zijn net mieren,’ zeggen de Brazilianen over zichzelf. Dat ze zo van zoet houden is logisch: Brazilië produceert wereldwijd de meeste suiker. In Brazilië komt de suiker trouwens uit het sap van suikerriet en niet zoals bij ons van de suikerbiet.

Slavernij

Vroeger had je in Brazilië suikerrietplantages waar slaven het werk deden. Niemand mocht het terrein af. Alleen zwarte slavinnen die goede suikerbonbons maakten mochten hun bonbons verkopen in de stad of bij de ingang van de kerk. Op oude prenten zie je deze vrouwen met een blad vol bonbons op hun hoofd. Over klandizie hadden deze zoetmaaksters nooit te klagen. In Brazilië eet iedereen suikerbonbons.

Zoetmaaksters

In het moderne Brazilië is slavernij verdwenen, maar in ieder dorp zijn nog steeds zoetmaaksters. Tegenwoordig zijn dat vrouwen die thuis suikerbonbons en taarten maken. Als je een dorp binnenrijdt, kan iedereen je meteen vertellen waar de zoetmaakster van de wijk woont. In Brazilië heet dat een ‘doceira’. Dat spreek je uit als dozeeraa. Het woord komt van ‘doce’ en dat betekent ‘zoet’.

Doña (=mevrouw) Odenir

Patrick (11) en Felipe (8) gaan naar het huis van doña Odenir.
“De beste zoetmaakster van ons dorp,” zegt Patrick .
“Gemiddeld maak ik in het weekend achttien taarten,” vertelt doña Odenir. “Vandaag helpt Vanessa (16), maar ik spuit zelf de rozetten en letters.”
“Wat is de grootste taart die u ooit heeft gemaakt?” vraagt Felipe. “Dat was er eentje van twee bij drie meter. Met twee man hebben we hem door de straat gedragen. Hij paste niet in de auto,” lacht doña Odenir.

Felipe en Patrick eten allebei een heerlijke bonbon.
'Getrouwd stel', 'brigadier', 'schoonmoeders ogen', Felipe en Patrick vinden alles lekker.

De noot wordt door de suiker gerold.
Door de suiker rollen en dan het 'oog'(de noot) erin.

Brazilie_snoep_schoonmoeders-ogen.jpg

Vanessa helpt met 'schoonmoeders ogen', de 'brigadier' is haar favoriet.

Een kusje of een brigadier?

De meeste suikerbonbons hebben bijzondere namen.
“Die met twee kleuren noemen we ‘getrouwd stel’,” vertelt doña Odenir. Die witte met kokos heten ‘kusjes’. De hagelslagbonbon is een ‘brigadier’. Die  is genoemd naar een militair die heel veel van chocolade hield. De donkere met een witte noot erop heet ‘schoonmoeders oog’.

Getrouwd stel

“We bedenken veel grappige namen met schoonmoeder erin,” vertelt doña Odenir verder.
“Waarom is dat?” vraagt Felipe.
Doña Odenir lacht. “Dat ontdek je wel als je zelf trouwt.”
"Als iemand trouwt, eet je na het feest suikerbonbons," legt Patrick uit.
"Ik houd het meeste van een getrouwd stel,” zegt Felipe.
Patrick kijkt hem raar aan.
“Dat is die met twee kleuren, man. Ben je dat nu al weer vergeten?” zegt Felipe.

Felipe kijkt stiekem naar de tafel waar al die heerlijke bnbons op staan. Hij zou er wel een willen pakken. Maar dat mag niet.

'Zou ik er eentje kunnen pikken?