Zelf drinkwater maken in Nepal

banner

Nepalnovember 2013

Zelf drinkwater maken in Nepal

Heel onhandig als je je mond niet onder de kraan kunt houden omdat het water niet te drinken is. Het ís natuurlijk wel te drinken, maar het zit vol bacteriën. Deze kinderen uit Nepal laten zien hoe ze wél aan drinkwater komen.

Filteren

In het restaurant tapt Rasik water uit de waterfilter.

Rasik (11) woont met zijn ouders boven het eethuisje van zijn moeder Sita. Om de twee dagen komt er twee uur lang water uit de kraan in huis. Net genoeg om de tanks op het dak te vullen. Maar drinkwater is het niet. Daarom staat in het restaurant een waterfilter.

Koken

Als het water heeft gekookt, kan de thee erbij.

Sujan (12) werkt als ober in een eethuis in Kathmandu. Hij gaat niet naar school. “Dat wil ik ook niet, het bevalt me hier goed,” zegt hij. “Ik wil later ook een restaurant. Ik mag nog geen eten koken, maar ik zet wel thee voor de gasten. Met water uit de kraan.” In Kathmandu moet je kraanwater eerst koken

Laten stromen

?Het water uit de tank gebruiken we ook om te koken en te wassen,? zegt Sheeshil (12, rechts). ?Nou ja, mijn moeder dan. Ik kook alleen soms rijst.? ?Ik doe wel eens de was,? vult zijn vriend Sanjaya (13) aan. ?Maar alleen mijn voetbalkleren.?

In deze witte tank zit drinkwater. Het komt uit een bron in de bergen. Via kilometers lange rubberen pijpen stroomt het schone bronwater naar de tank. Het mooie is: je hebt geen pomp nodig. Door het hoogteverschil stroomt het water vanzelf omlaag. Vanaf de tanks gaat het naar de gemeenschappelijke kranen in Chain Pur, een dorpje verderop.

Zuiveren

Sudha (13) druppelt een chlooroplossing in een fles water. “Toeristen die vanuit mijn dorp de bergen intrekken, gebruiken onderweg chloordruppels. Voor als ze het water uit beekjes niet vertrouwen.” Drie druppels per liter. Een half uur wachten en je kunt het water uit een beekje alsnog drinken.
Lees hier meer over Sudha.

Kopen

In het opvanghuis in Kathmandu waar Deebi (10) tijdelijk woont, is geen drinkwater. De baas van het tehuis koopt grote flessen gezuiverd water die hij in een speciale houder zet.

In het opvanghuis in Kathmandu waar Deebi (10) tijdelijk woont, is geen drinkwater. De baas van het tehuis koopt grote flessen gezuiverd water die hij in een speciale houder zet. Lees hier het interview met Deebi.