Dromen zijn bedrog ….

banner

Cuba: dromenseptember 2008

Dromen zijn bedrog ….

… of niet

Cuba is een droomeiland. Dat wil zeggen: voor buitenlandse toeristen. De zon schijnt, er zijn witte zandstranden en je kunt duiken in een zee vol koralen.

Cubanen genieten nauwelijks van al dit moois. Ze hebben amper genoeg geld om voedsel of transport te betalen, laat staan de huur voor een kamer in een luxe vakantieverblijf. Eén overnachting in zo'n resort kost wel acht maal hun maandsalaris.

DROMEN VAN EEN ANDER LAND

Veel Cubanen dromen van een leven in de VS, waar alles mag wat in Cuba niet kan: zelf een bedrijfje beginnen, allerlei eten en kleren kopen en goedkoop internetten. Pech: de meeste Cubanen krijgen geen paspoort. Alleen topsporters, artiesten, artsen en beroemde wetenschappers die altijd netjes hebben gedaan wat de regering wil, mogen tripjes maken.

Che Guevara in straatbeeld van de Cubaanse hoofdstad Havana.

Portret van Che Guevara op een dak in de hoofdstad Havana.

Wily en haar vriendin Oclaudia zingen tegen het licht van de ondergaande zon op het strand een liedje en klappen daarbij in hun handen.

Wily en Oclaudia zingen op het strand een liedje over de toekomst.

DE DROOM VAN CHE

Overal in Cuba zie je het silhouet van Che Guevara. Hij vocht in 1959 -samen met zijn makker Fidel Castro* en anderen- tegen de wrede Batista. Die was toen de baas van Cuba. Che droomde van een aards paradijs. Of je nu zwart was of wit, man of vrouw, je hoorde gelijke kansen te krijgen. Dus iedereen een goede opleiding, gratis hulp bij ziekte, evenveel voedsel en gelijke sala-rissen. Een communistisch ideaal, maar veel Cubanen mopperen dat Che’s experiment mislukt is.

DROMEN OVER LATER

Waar dromen Cubaanse kinderen van? Willen zij allemaal een held worden als Che? Of dokter, piloot, muzikant of honkbalspeler?
Lees de andere artikelen op deze website maar!

* Fidel Castro was haast 50 jaar de baas in Cuba. In 2008 werd Fidel als president opgevolgd door zijn broer Raúl.