Durga vervult hartenwens

banner

Wie ben jij?februari 2008

Durga vervult hartenwens

Dussehra is een van de grootste feesten van India. Overal in de stad Bombay hebben mensen tempeltjes gemaakt voor de woeste godin Durga. Ook in de visserswijk gaat het feest beginnen. Neha (9) woont in die wijk.

Een zoon!

Een jaar geleden, het was Dussehra… De moeder van Neha
bad tot de godin Durga. Zij vroeg de godin om haar een zoon te
schenken. Na vier dochters werd haar wens verhoord: ze kreeg een zoon….. Jay! Om Durga te danken, verzorgt de familie dit jaar
de inrichting van de buurttempel.

Goden

Het hindoeïsme is in India de belangrijkste religie. De godsdienst kent duizenden goden. Durga, de godin van de strijd, heeft macht over de natuurkrachten die leven schenken en leven wegnemen. Haar vervoersmiddel is de tijger en in haar vele handen draagt ze zwaarden en andere wapens. Dussehra betekent ‘de tiende dag’ en tijdens het feest wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd en vragen gelovigen Durga om gunsten.

Negen nachten dansen

Het Dussehrafeest duurt tien dagen. De eerste negen avonden danst jong en oud op straat en op de pleinen met kleurige stokjes. Deze dans heet de Dandiya. Neha en haar vrienden draaien rondjes tot ze duizelig zijn. Het is het enige feest waar jongens en meisjes met elkaar mogen dansen. Op de tiende dag is het tijd om Durga te water te laten. Via de zee zal ze terug gaan naar haar huis in de bergen.

Optocht

Op grote schalen, ossenkarren en trucks worden alle Durga’s van heinde en verre naar het strand bij het vissersdorp gebracht. Als het donker is zet de stoet zich in beweging. De drummers zetten een snel ritme in. Iedereen danst en joelt. Er wordt een heel-veel duizend-klapper afgestoken, die zo hard knalt dat je het in je buik voelt. 
Er lopen een aantal fanatieke oudere dames rond met zakjes rood poeder. Daarmee proberen ze iedereen te besmeuren. Goed bedoeld: want hoe roder je wordt, hoe groter de kans op een goed huwelijk.

Te water

Dan stopt de muziek. In zee drijven bloemen. De familie van Neha bidt. Omstanders stoppen de godin nog wat eten toe voor onderweg. Met een vlot wordt het beeld naar een vissersboot gebracht. Op zee wordt ze onder luid gezang, overboord gekieperd. “Bolo Durga mai-ki jai,"glorie aan de moedergod “Aashchhe bochhor abar hobe,” volgend jaar doen we het weer!

Wie heeft Neha met rood poeder besmeurd?

Wie heeft Neha met rood poeder besmeurd?

Wist je dat …

- Dussehra is het feest waarbij hindoe-godin Durga wordt geëerd
- Bij de dandiya mogen jongens en meisjes met elkaar dansen
- Het hindoeïsme is de belangrijkste religie in India

Ouders in India liever een zoon dan een dochter hebben omdat:
- Hij de familienaam voortzet
- Wanneer de zoon trouwt zijn vrouw bij zijn familie komt wonen. Zij kan dan voor de ouders zorgen.
- De bruid een bruidsschat mee neemt.