Ebola in Sierra Leone

banner

Ebola in Sierra Leone

SIERRA LEONE - januari 2016

In West-Afrika brak in 2014 het dodelijke ebola-virus uit. Zo'n 16.000 kinderen in Guinée, Liberia en Sierra Leone werden getroffen door de epidemie: ze kregen zelf ebola of verloren een of beide ouders aan de ziekte. Het was de ergste ebola-epidemie ooit. 

Eindelijk voorbij

Na anderhalf jaar was er officieel geen ebola meer in Sierra Leone. De scholen zijn weer open, bedrijven zijn weer aan de slag en de gezondheidszorg wordt verbeterd.
Toch durft Marie (12) nog niet helemaal opgelucht adem te halen. “Ik ben zo blij dat ik weer naar school kan. Ik hoop maar dat de ziekte nu echt helemaal voorbij is.”

Thuis blijven

In het dorp van Marie stierven 42 van de 300 inwoners aan de ziekte. Een van hen was een vriendinnetje van haar. “Ik zag dat de ambulance haar meenam en heb haar niet meer teruggezien.” Het maakte Marie erg bezorgd. Ze moest thuisblijven, de scholen gingen dicht. Marie probeerde haar ouders zoveel mogelijk in huis en op het land te helpen en deed de afwas, haalde water en hielp met de oogst van pinda's. Iedereen moest zijn contacten met anderen zoveel mogelijk beperken. “Mijn vrienden zag ik niet meer.”

Schone handen

Andere maatregelen om besmetting tegen te gaan is een goede hygiëne: handen wassen en de doden niet aanraken. Maar ook de hulp van buitenlandse artsen was belangrijk. Wel werd tijdens de epidemie duidelijk dat er veel te weinig medici zijn in het Afrikaanse land. Daarom willen veel mensen nu dokter of verpleegkundige worden.
Marie niet. Zij wil iets doen aan een ander probleem: "Er is veel te veel criminaliteit. Daarom wil ik bij de politie."

Marie (12) woont in het Afrikaanse land Sierra Leone, waar in 2015 een ebola epidemie heersteMarie: "Ik ben nu niet bang meer voor ebola. De epidemie is voorbij."

Wat is ebola?

Ebola is een virusziekte. Virussen zijn piepkleine beestjes, nog veel kleiner dan bacteriën. Het virus is erg besmettelijk en vaak dodelijk. Als je in contact komt met bloed, braaksel of de ontlasting van een zieke, kun je ook ziek worden. Dat kan ook gebeuren als je dieren eet die ebola hebben. Wetenschappers denken dat het virus ooit van vleermuizen kwam.