Een beetje China in …

banner

China: leven in een miljoenenstadjanuari 2017

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (Wereld)burgerschap, inleiding (Wereld)burgerschap, opdrachten

Een beetje China in …

Overal ter wereld zijn in grote steden Chinatowns: buurten met Chinese restaurants, winkels en tempels. Vijf kinderen vertellen wat je hier kunt zien, eten en beleven.

Amsterdam, Nederland

Dani (11): “Op de plaats van deze boeddhistische tempel, was vroeger een speeltuin. Toen mijn moeder jong was, was het de enige plek waar ze buiten mocht zijn. De rest van de buurt was te gevaarlijk. Overal liepen junks en drugsdealers. Nu is het hier heel veilig. Ik kan gewoon in m’n eentje over straat.”

"Bidden doe ik in de boeddhistische tempel op de Zeedijk."

Dani (11) woont op de Zeedijk, in het hart van Amsetrdams Chinatown.

Kelly Ying Zhu, 13 jaar, is geboren in Kenia en woont in een appartementencomplex in de hoofdstad Nairobi.

Nairobi, Kenia

Kelly Ying (13): “In mijn flat wonen alleen Chinezen. We doen veel samen.
Op school leer ik Swahili en Engels, dat zijn de belangrijkste talen in Kenia. Maar we krijgen ook Frans én Chinees. Veel Keniaanse kinderen uit mijn klas volgen de Chinese les. Ik niet, ik spreek en schrijf al Chinees.”

 

 

 

"Habar. Halloween vieren we met heel veel visite in onze flat."

San Francisco, Amerika

Siena (11): “Ik vind het leuk om meer te leren over de Chinese cultuur. Daarom ga ik elke zomer naar een kamp waar ik Chinese fluit speel en Mandarijn leer. Dat is een moeilijke taal, dus ik spreek het niet zo goed. Ik wil graag een keer naar China om de Chinese muur te zien!”

 

 

 

"Hi there. Ik drink veel Chinese bubbelthee."

ChinaTown San Francisco_Siena

Mon Saw (11) woont in de vroegere hoofdstad van Myanmar: Yangon (Rangoon).

Yangon, Myanmar

Mon Saw (10): “Dit is de Kheng Hock Keong Tempel, de oudste Chinese boeddhistische tempel in de stad. We komen hier soms om te bidden. Vandaag breng ik met mijn familie lekkers en fruit voor de godin Kun Yin.”

 

 

 

"Mingalabar. Ik kijk in de tempel graag naar het altaar vol bloemen en wierook."

Rotterdam, Nederland

Feng (10): “Ik wist niet dat er zoveel soorten mie zijn. Ik hou het meeste van de dunne mie. Chinees eten we meestal in een restaurant. Maar nu ik weet dat er zoveel keus is, gaan we misschien wel vaker zelf Chinees koken.”

Aan de slag

Download de lessuggestie 'Filmpjes kijken'.

Bewaren

Bewaren


"Eten met stokjes is echt niet moeilijk!"

Feng (10) woont in het Rotterdamse Chinatown en ze houdt van dunne mie.