Een eigen moestuin in de stad

banner

De moestuinmaart 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Een eigen moestuin in de stad

Midden in een grote stad groenten uit je eigen moestuin eten?
Dat kan best!
Gabriel Angel en honderden andere kinderen uit Bolivia hebben op school geleerd hoe ze groenten moeten zaaien, onderhouden en oogsten.

Gabriel (10) woont in Cochabamba. Dat is een grote stad in Bolivia. Op school werkt Gabriel het liefst in de tuin. Ze krijgt lessen over het aanleggen en onderhoud van moestuinen en samen met de leraren hebben de leerlingen tijdens het schooljaar allerlei groenten gezaaid, geoogst en natuurlijk opgegeten.

Bolivia_moestuin_eigen-kweek-koken

De groenten uit eigen tuin worden op school opgegeten.

rode lijn

Handige weetjes

Tuinieren is leuk, maar er gaan ook wel eens dingen mis. Gelukkig hebben de kinderen op de San Marcelinoschool handige tips gekregen.

Knoflook
Maribel Mendoza (10) heeft sla, tomaten en paprika’s in haar eigen moestuin. “Mijn moeder had een keer per ongeluk 7up waar de prik al uit was over mijn planten gegooid. Toen kwamen er allemaal mieren op mijn moestuin af! Nu heb ik er knoflook omheen geplant.”
Slim, want veel dieren vinden knoflook vies ruiken en blijven er maar al te graag bij uit de buurt.

Vogelverschrikker
Dana Chavez (10) had een heel slimme oplossing op school geleerd om vogels weg te jagen. "Mijn moeder had bloemen waar de vogels de hele tijd aan zaten. Ik heb haar verteld dat ze cd'tjes aan een draad moest ophangen om ze weg te jaren. En dat werkte."rode lijn

 

 

 

"Om je vingers bij op te eten en alles vers!"

Bolivia_moestuin_eigen-tuin

"Tuinieren is fun".

Zaaien

Gabriel: “In november, aan het einde van het schooljaar, hebben we vier soorten zaadjes mee naar huis gekregen: sla, snijbiet, radijs en courgette. Die mochten we in de zomervakantie thuis inzaaien. Mijn moeder heeft me geholpen. Ik vond het heel leuk om samen met haar in de tuin te werken. De snijbiet en radijs uit mijn tuin gebruikt mijn moeder in salades en soep.
Ik heb ook peterselie gezaaid. Mijn moeder zegt dat we dankzij mijn moestuin niet meer zoveel geld hoeven uit te geven aan groente op de markt.”

Bolivia_moestuin_zelf-gekweekt

 Sla uit eigen tuin.

Bolivia_moestuin_eigen-eten