Een ijscoman kent geen gevaar

banner

Game overnovember 2010

Een ijscoman kent geen gevaar

'Pèpèèèèèp, aan de kant ! IJs te koop! Vanille, chocola, aardbeien, heerrrlijke ijsjes!' Wie komt daar door de straten van Sanaa, de hoofdstad van Jemen? Het is Mohammed (12) op een fiets met voorop een koelbox vol ijsjes.

Eigen ijskast

Je zal maar zo’n fiets hebben, gaaf hoor. Rondfietsen en af en toe een cornetto of aardbeienijsje uit je eigen ijskast pakken. Mohammed is zo’n geluksvogel. Soms mag hij het werk van zijn broer overnemen. Dan trapt hij door de stad met wel tweehonderd ijsjes.

In Sana'a zijn meer dan vijfhonderd fietsende ijsverkopers. Elke dag vervoeren zij dus honderdduizend ijsjes door de stad!
In Sana'a zijn meer dan vijfhonderd fietsende ijsverkopers. Elke dag vervoeren zij dus honderdduizend ijsjes door de stad!

School

Mohammed piekert er niet over om ze allemaal zelf op te eten. Dan zou hij kromliggen van de buikpijn. Het ijs verkoopt hij vooral aan kinderen. Maar ook aan volwassenen. Mannen halen na het werk vaak een ijsje bij hem. Mohammed vindt het leuk werk, maar niet altijd. "Ik ga liever naar school," zegt hij.

Gevaarlijk

Het is wel opgepassen geblazen als ijsverkoper. Het verkeer in de hoofdstad Sana’a is druk en levensgevaarlijk. Overal schieten auto’s, busjes en brommers voorbij. De chauffeurs toeteren en foeteren. Ze letten niet op en overtreden de verkeersregels. De ijsfiets kan niet snel uitwijken. Door de grote bak voorop is het moeilijk om je stuur te draaien. Voor je het weet rijden ze je omver.

Mohammed op zijn ijsfiets.
Mohammed op zijn ijsfiets.

In het kort

• In de hoofdstad van Jemen fietsen veel ijsverkopers
• Ijsverkopers zijn vaak kinderen
• Het verkeer is levensgevaarlijk

Recht op spel

Alle kinderen op de wereld hebben het recht om te spelen. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Maar werkende kinderen hebben weinig tijd voor spel. Ze moeten zich als volwassenen gedragen.

Winst

’s Ochtends om half acht haalt Mohammed de fiets op bij de ijsfabriek. Daar koopt hij tweehonderd ijsjes. Hij probeert ze daarna op straat voor meer geld te verkopen zodat hij winst maakt. Het is daarom belangrijk dat hij op een goede plek staat. Eentje waar veel mensen ijs willen kopen. Bij een school of een bank bijvoorbeeld.

Ongelukken

“Ik ben heel voorzichtig,” zegt Mohammed. Maar soms gebeuren er ongelukken. Een vriend is laatst doodgereden toen hij op zijn ijsfiets zat. En een andere vriend ligt in het ziekenhuis. Ook aangereden met zijn ijsfiets. “Soms houden we een race met de fietsen, dan val je best snel.”

Het werk heeft ook zijn voordeel: je bent populair bij de meisjes.
Het werk heeft ook zijn voordeel: je bent populair bij de meisjes.

Vechten

Soms vechten de ijsverkopers om een goede plek. Mohammed moet daar niks van hebben. “Als ze willen vechten ga ik weg. Dan fiets ik gewoon ergens anders heen. En ik hoop altijd dat het niet gaat regenen want dan koopt niemand ijs. Een lekke band is ook pech. Ik moet de reparatie zelf betalen.”

Gevaarlijk werk

Jemen is één van de armste landen ter wereld. Kinderen in arme gezinnen moeten helpen met geld verdienen. Meer dan 500.000 kinderen in Jemen doen werk dat vaak gevaarlijk en zwaar is. Ze werken als lasser in de fabriek, als sjouwer in de haven of in de bouw, en als verkoper op straat.

Mohammed moet de ijsfiets elke adg op tijd terugbrengen naar de ijsfabriek.
Mohammed moet de ijsfiets elke dag op tijd terugbrengen naar de ijsfabriek.