Eliyha is één minuut stil voor Mandela

banner

Eliyha is één minuut stil voor Mandela

ALMERE  - 5 december 2015

Twee jaar geleden overleed Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika en strijder tegen de  Apartheid was het Zuid-Afrikaanse staatssysteem dat tot 1990 groepen mensen van elkaar scheidde op grond van hun ras. Het systeem discrimineerde met name ‘zwarte’ en ‘gekleurde’ Zuid-Afrikanen.apartheid in zijn land. Eliyha Altena (13) uit Almere houdt vandaag één minuut stilte voor zijn dood. “Net als na de terroristische aanslagen in Parijs en bij de laatste voetbalwedstrijd van Ajax waar ik bij was. Toen deden we dat ook voor Johan Cruijff omdat hij longkanker heeft.”

Bijzondere band

Eliyha voelt een bijzondere band met Nelson Mandela. En daarom vindt hij het ook een grote eer om in de musical Amandla! Mandela te mogen spelen. “Ik weet nog niet welke rol ik krijg. Dat horen we pas als de repetities beginnen: in de kerstvakantie. Natuurlijk hoop ik dat ik de jonge Nelson van 9 jaar mag zijn.”

Eliyha speelde een rol in de film Sonny Boy. Dit was tijdens de premiere.
Tijdens de première van de film Sonny Boy.

Van rol wisselen

Op het podium staan, acteren, zingen en dansen is helemaal zijn ding. “Zodra de show begint, ben je iemand anders. En dat is extra leuk als degene die je speelt iemand is die je speciaal of leuk vindt.” Iemand anders worden, vindt hij niet gek. “In het gewone leven wissel je ook steeds van rol. Thuis ben ik een jongen die net wakker is, op school ben ik een leerling en weer thuis ben de zoon van m’n moeder.”

Doe mee!

Tot de première op 28 februari geven kinderen uit de musical Amandla! Mandela op onze Facebook en Instagram een kijkje achter de schermen. Elke week stellen wij daar een andere vraag over het leven van Nelson Mandela. Heb jij de meeste vragen goed? Dan mag jij als Samsam reporter naar de première van deze musical!

Eliyha (13) uit Almere heeft één droom: hij wil de jonge Nelson Mandela spelen in de musical Amandla Mandela.
Ontmoet: Eliyha Altena!

Geen geweld

Voor de audities moest hij tekst leren én een lied zingen. “Over Ubuntu. Dat woord betekent ‘met z’n allen zijn we één’. Dat is waar Mandela voor stond.” Ubuntu (spreek uit: oe-boen-toe) is een Afrikaanse manier van denken, een filosofie. “Wat ik goed vind aan Mandela is dat hij een eigen mening had, maar dat hij geen geweld gebruikte om zijn zin te krijgen.”

Te klein

Een paar jaar geleden was er ook al een musical over het leven van Nelson Mandela. “Toen heb ik ook audities gedaan, maar ik was te klein en ben het niet geworden.” Voor die audities had Eliyha zich al goed verdiept in Mandela. “Ik heb informatie opgezocht. Ik denk dat als je veel weet over iemand en wat er allemaal is gebeurd, dat je het dan beter kunt overbrengen op het publiek.” Jammer genoeg kon hij toen niet naar de musical gaan kijken. “Het was tegelijk met de opnames voor de film Sonny Boy.”

Eliyha deed mee aan het Junior Songfestival van 2015.
Waar ken jij Eliyha van? Like zijn Facebook en volg hem op Instagram!

De musical Amandla! Mandela gaat 28 februari 2016 in premiere. Word jij Samsam reporter op de rode loper? Doe mee met onze wedstrijd en wie weet...