Een nieuwe school na de aardbeving in Nepal

banner

Een nieuwe school na de aardbeving in Nepal

NEPAL – 25 april 2016

Sinds kort krijgen Sadiksha (12) en Kapil (11) uit Nepal les in een gloednieuw schoolgebouw. Hun vorige lokaal was helemaal ingestort tijdens de aardbeving, vandaag precies een jaar geleden.

Scheuren in de muren

 “Gelukkig waren we niet op school tijdens de aardbeving. Het was op een zaterdag”, vertelt Sadiksha. Na de zware aardbeving waren alle scholen in Nepal vijf weken gesloten, omdat er nog veel kleine aardbevingen en naschokken waren. Daarna gingen de scholen weer open, maar niet alle kinderen konden terug naar hun oude schoolgebouw. In de muren van veel gebouwen zaten scheuren en sommige waren ingestort. Net als het lokaal van Sadiksha en Kapil. Door een flinke storm waaide het dak zelfs weg. 

het ingestorte schoollokaal van grade 5
Het ingestorte schoollokaal van Sadiksha en Kapil.

Zingen en dansen

“We kregen les in een tijdelijk schoolgebouw, gemaakt van bamboe”, vertelt Kapil. Sadiksha: “We zaten daar met wel 100 kinderen in twee kleine lokaaltjes’, zegt Sadiksha. “Veel te druk! En we waren ook bang voor een nieuwe aardbeving. Daarom gingen we soms met zijn allen zingen en dansen. De juffen en meesters vertelden dat het veilig was en dat we niet bang hoefden te zijn. Ook gaven ze ons les over wat we kunnen doen als er weer een aardbeving komt.”

pelen op de ruimte tussen het nieuwe en het oude gebouw
Spelen op de ruimte tussen het nieuwe en het oude gebouw

Sadiksha en Kapil in het nieuwe lokaal van grade 5.
Sadiksha en Kapil in het nieuwe lokaal van grade 5.

‘Ik voel me nu super veilig’

Veilig

Iedereen uit het dorp hielp mee om het nieuwe schoolgebouw te bouwen. “Ons nieuwe lokaal is veel lichter dan het oude lokaal, omdat er meer ramen inzitten. Het nieuwe gebouw is lager dan de oude school, hierdoor kan het niet instorten. Verder is alles op school nu weer precies hetzelfde als voor de aardbeving”, vindt Kapil. “En ik voel me hier super veilig!”

1100 tijdelijke noodlokalen

Sadiksha en Kapil wonen in de provincie Dhading. Dit district is zwaar getroffen door de aardbevingen van 25 april 2015. Er zijn in dit gebied daarom wel 1100 tijdelijke noodlokalen gebouwd, onder andere door Unicef.

Sadiksha en Kapil in het nieuwe lokaal van grade 5
Sadiksha en Kapil aan het werk in het nieuwe lokaal