Een paar dagen per jaar thuis

banner

Sport in Chinamei 2008

Een paar dagen per jaar thuis

Jia Yi is met zijn klas aan het trainen in een grote gymzaal. Eén voor één springen de leerlingen zo hoog mogelijk en slaan bij hun landing keihard met een stok op de mat. Als de leraar roept dat het beter moet, doen de jongens het nog een keer over.

“Ik train iedere dag drie uur lang”, zegt Yi (12). “’s Morgens gaan we naar school en ‘s middags zijn we hier.” Hier zijn de gymlokalen van de Shi Cha Hai school, de beroemdste sportschool van China. De school heeft al meer dan drieduizend Chinese topatleten opgeleverd, in vijf verschillende sporten.

Evenwicht

Yi: “Je kunt hier vijf sporten beoefenen: wushu (zwaardvechten), taekwondo (vechtsport), turnen, volleybal en tafeltennis. Ik zit op wushu. Het is goed voor je en het is mooi om naar te kijken. Sommige oefeningen zijn wel moeilijk. Je moet op één been kunnen staan en goed je evenwicht behouden.”

Goed

Yi komt uit kom uit de provincie Henan. China’s meest beroemde wushu-vechters komen er vandaan. Toen hij zeven was, namen zijn ouders hem mee naar een wedstrijd in de plaatselijke sporthal. Yi: “Ik vond het zo leuk, dat ik het zelf ook ging doen. Toen bleek dat ik goed was, hebben mijn ouders mij naar Beijing gestuurd. Naar de Shi Cha Hai school. “

Altijd trainen

Alle 600 leerlingen van de Shi Cha Hai school studeren er niet alleen, maar wonen er ook. Het is een kostschool. De kinderen van wie de ouders in Beijing wonen, kunnen soms in het weekend naar huis. Yi gaat alleen tijdens de grote vakanties en dan soms nog
maar een paar dagen. Yi: “In de zomermaanden worden vaak wedstrijden gehouden, dus dan blijf ik hier. Bovendien hebben we alleen vakantie van school, maar niet van de trainingen. Die gaan gewoon door.”

Tijdens de wushu training word een bamboestok gebruikt in plaats van een zwaard

Omdat een wushu zwaard gevaarlijk scherp is, gebruiken zwaardvechters tijdens de training vaak een bamboestok.

Jia Yi traint elke dag
Jia Yi traint iedere dag

een oude man oefent met zijn zwaard in het park
Dit moet je in een Nederlands park niet doen, het is verboden

In het kort

• De Shi Cha Hai sportschool ligt in Beijing
• Meer dan 3.000 Chinese topatleten hebben
op de Shi Cha Hai school gestudeerd
• Veel oudere Chinezen sporten in het
openbaar

Jong geleerd, oud gedaan

In de parken van Beijing is het ’s morgens tussen zes en zeven uur een drukte van belang. Overal zie je sporters van boven de vijftig. Voor een grote trap is een g roep vrouwen aan het zwaardvechten. Anderen doen tai chi, langzaam je armen en benen bewegen. Achter in het park zijn g roepen mensen bezig met klapoefeningen. “Ik ben gezond!” schreeuwen ze en klappen er op los.

Deze Chinees beoefent tai chi, dat zijn bewegingsoefeningen die goed zijn voor gezondheid en ontspanning

De tai chi die de senioren in China beoefenen, bestaat uit bewegingsoefeningen die god zijn voor de gezondheid.