Een vijver vol drek

banner

Poepseptember 2010

Een vijver vol drek

“Haha, nee geen vissen!” roept Purnima uit Nepal als we vragen wat voor vissen in haar vijver zwemmen. “Het is een drollenzwembad met bovenop een laag schilletjes van rijstkorrels.” 
Wat doet die vieze kuil in de tuin? Bekijk hierboven het fotofilmpje over het drollenzwembad.

Purnima (12) en haar zusje Puja (10) zitten dicht bij het houtvuur waarop oma buffelmelk kookt. “’s Ochtends is het koud buiten en hier is het lekker warm,” vertelt Purnima. “Binnen is een fornuis met biogas, waarop we rijst en water koken. We hakken geen bomen om voor deze stookplaats; er liggen genoeg takken en oude stronken op ons terrein. We gaan nooit naar het bos voor hout.”

Hoesten

Puja: “Als we wakker worden, drinken we eerst warme melk. Dan trekken we ons schooluniform aan en daarna krijgen we ontbijt: rijst met linzen. Dat eten we met onze handen; dat doet iedereen hier. Onze oma’s doen alles in huis: koken en wassen. Oma vertelde dat de keuken vroeger blauw zag van de rook. Ze hoestte veel tijdens het koken. Dankzij de biogaspit heeft ze daar nu geen last meer van.”

Compost

Pukar (9), het jonge broertje, loopt naar de stal, waar twee buffels en een kalfje liggen. “Oma melkt de buffels, voor ons is dat te gevaarlijk. Ze kunnen onverwacht trappen als je niet goed aan hun uiers trekt.” De familie is blij met de dieren, niet alleen vanwege de melk. Dankzij hun poep hebben ze gratis gas en compost.

Slurry

De compost ligt op een lager gelegen veldje naast het huis. Pukar en Purnima springen naar beneden. Voorzichtig lopen ze langs de rand van een vierkante vijver. “Pas op dat je er niet invalt!,” roept Purnima als haar broertje met een tak in de slurry roert. Het is een kuil vol poepsmurrie die via een buis verbonden is met een ondergrondse biogastank. Zodra de poep in de tank is uitgewerkt en er geen gas meer uitkomt, valt de gasdruk weg. Het goedje begint dan vanzelf door de buis naar beneden te stromen, direct de mestkuil in.

Bonen

Purnima heeft een laag rijstvliesjes over de kuil gestrooid. “Tegen de muggen en tegen de stank,” vertelt haar moeder. “En de slurry droogt zo minder snel uit in de felle zon.” Pukar: “Mijn zussen en ik mengen het met bladeren en stro tot compost. Dat strooien we in de moestuin. Het maakt de grond vruchtbaar. Zo groeien de bonenplanten lekker hard. Ik ben gek op boontjes!”

Pukar gooit mest bij de bonenplanten.

Pukar gooit mest bij de bonenplanten.

Dankzij de biogaspit hoest mijn oma niet meer.

Voordelen van biogas


  • Vrouwen en kinderen hoeven geen hout te sprokkelen

  • Zo blijft meer tijd over voor werk en school

  • De groentetuin brengt meer op dankzij de compost

  • Minder luchtvervuiling in huis