Een wonderplant

banner

Biobrandstofapril 2009

Een wonderplant

Feit en fabel over giftige struik

Mag ik jullie even voorstellen: jatropha. Je spreekt het uit als ja-trof-aa. Jotropha schijnt een soort wonderplant te zijn.

Om te groeien heeft de struik helemaal niets nodig: geen water, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen. Zelfs in de woestijn doet hij het. Zeggen ze. En van de pitjes uit de struik kun je olie voor biodiesel maken. Wat moeten we geloven?

Water

Dara (10) en Jessica (11) zijn nichtjes en wonen op een jatrophaplantage. De struiken staan er prachtig bij. Maar…, ze krijgen water! Over de grond loopt een tuinslang. Het water komt uit een kanaaltje dat speciaal voor de bewatering van de struiken is aangelegd. De plantage is van een Japanse Braziliaan met geld. Hij is heel aardig. De familie van Dara en Jessica mag op zijn terrein blijven wonen.

Gezelliger

De eigenaar verkoopt de pitjes van de jatropha als zaaigoed. Iedereen in Brazilie wil deze wonderplant namelijk uitproberen. Als het pluktijd is, helpen Dara en Jessica mee. Hun familie verdient nu veel meer geld. "Het leven is ook gezelliger," vindt Dara. "In de pluktijd komen er allerlei mensen helpen. En er komen wel eens buitenlanders kijken. Net als Samsam nu. Maar weet je dat de zaadjes giftig zijn?", vraagt Jessica. "Als je ze eet, ga je dood. Dieren weten dat. Ze eten nooit jatropha."

In het kort

- Van jatrophapitten kun je biodiesel maken.
- Met weinig water kan jatropha in droge gebieden groeien.
- Boeren hebben meer onderzoek nodig naar de groei en bloei van jatropha.

Slechte groei

Boer João zag drie jaar geleden een televisieprogramma over de jatropha. Hij wist dat een buurvrouw een struik met precies zulke bessen op haar veld had. Van de pitjes maakte zij zeep. Hij vroeg haar een paar stekjes om te poten en nu staan er meer dan honderd jatrophastruiken achter zijn huis. Maar..., de besjes willen niet goed groeien. Terwijl er al een bedrijf staat te dringen om zijn olie te kopen!

Info gevraagd

Boer João heeft het idee dat de struiken water nodig hebben. Maar dat heeft hij niet. Het heeft al meer dan een half jaar niet geregend en het water in zijn put is zout. Misschien moet hij deze planten kruisen met een soort die beter tegen droogte kan. Maar welke zijn dat? Boer João: "Ik wil tips, maar ik ken niemand die er verstand van heeft."Ondertussen kijken buren de kat uit de boom."Als João succes heeft, gaat iedereen hier jatropha planten en olie verkopen,"voorspelt een buurman.