Eigenwijze opa’s

banner

Oma en opamaart 2009

Eigenwijze opa’s

Stella's oom predikt nu in de kerk die Stella's opa stichtte.
Stella's oom predikt nu in de kerk die Stella's opa stichtte. Op het t-shirt staat Stella's overleden opa.

De opa van Stella had koninklijk bloed. In Ghana kan het dan gebeuren dat je tot chief wordt gekozen. Dit gebeurde met Stella’s opa. Maar hij wilde dat helemaal niet. Hij stichtte liever een kerk.

Vertel eens wat over je opa

Stella: “Op de buitenkant van de kerk die opa heeft gesticht, staat ‘in herdenking van George Bulley’. Zo zal mijn opa dus wel heten. Ik had er eigenlijk nooit op gelet. Ik ken hem niet. Hij was al dood toen ik nog niet eens in de buik van mijn moeder zat. Ik weet wel dat hij 73 jaar is geworden. Dat staat op het T-shirt dat is gemaakt toen hij stierf.”

Edmund: "Mijn opa heet Bernard Emmanuel Kofie. Zeven jaar geleden kreeg hij een beroerte. Sindsdien loopt hij met een kruk. Alleen kleine stukjes. En hij kan zijn rechterhand niet meer zo goed gebruiken."

Wat is er zo bijzonder aan hem?

Stella: “Mijn oom heeft verteld dat opa leiding gaf aan een soort rechtbank van chiefs. Chiefs zijn de belangrijkste mannen in het dorp. Ze moeten hun mening geven over problemen of als mensen met elkaar willen trouwen. Opa was uitgekozen om zelf chief te worden, maar dat wilde hij niet. Hij vond het niet passen bij zijn christelijke geloof. Chiefs houden zich namelijk bezig met de geesten van voorouders. Dat is niet christelijk.”

Edmund: “Mijn opa werd op zijn vijftigste gevraagd om adviseur van een chief te worden. Toen zijn neef, mijn oom dus, chief werd, bleef opa één van de wijze mannen. Sinds hij ziek is, kan hij niet meer bij belangrijke gebeurtenissen zijn. De chief komt nu bij opa thuis om advies te vragen. Dat is wel bijzonder.”

Vroeger zat Edmunds opa tijdens ceremonies in deze kleren naast de chief. Het is een traditionele, kleurige jurk.
Vroeger zat Edmunds opa tijdens ceremonies in deze kleren naast de chief.

Ik hoop dat ik op opa lijk, want hij is erg slim

In het kort

• Steeds minder mannen willen chief worden.
• Sommige Ghanezen geloven in geesten.

Zolang er in de kerk gedanst wordt, vermaakt Stella zich. Maar tijdens de preek van haar oom... komt er een grote gaap tevoorschijn!
Zolang er in de kerk gedanst wordt, vermaakt Stella zich. Maar tijdens de preek van haar oom...

Edmund begroet zijn oom die nu even niet zijn oom is, maar chief: buigen dus!
Edmund begroet zijn oom die nu even niet zijn oom is, maar de chief: buigen dus!

Stella met een portret van haar overleden opa.

Stella met een portret van haar overleden opa.

Is hij ouderwets?

Stella: “Mijn moeder en oom vinden van niet. Zelf heb ik geen idee.”

Edmund: “Mijn opa is juist modern. Hij vindt bijvoorbeeld dat de chief wel eens wat zou mogen veranderen aan de rituelen. Nu wordt er nog alcohol op de grond gegoten om geesten van de voorouders te bedanken. Opa denkt dat dit de reden is dat steeds minder mannen chief willen worden. Ze vinden dat het niet samen gaat met het christendom. Opa zou nooit willen dat ik chief word. Hij ziet me liever iets met computers doen.”

Lijk je op je opa?

Stella: “Ik snap wel dat opa geen chief wilde worden. Dat zou ik ook niet willen. Vroeger hoefden chiefs niet te werken. Toen hadden ze goudmijnen op hun land. Nu moeten chiefs geld verdienen met een gewone baan. En in het weekend moeten ze klaarstaan voor de mensen.”

Edmund:
"Ik hoop dat ik op opa lijk, want hij is erg slim. Hij leest nog steeds de krant en weet alles van politiek. Ook al is hij nu oud en komt hij het huis niet meer uit."

Oma heeft uitgezocht wat Edmund draagt tijdens zijn ontmoetnig met de chief.

Oma heeft uitgezocht wat Edmund draagt tijdens zijn ontmoeting met de chief.