Elias verlaat z’n lievelingsplek

banner

Oude stadnovember 2009

Elias verlaat z’n lievelingsplek

Elias is televisie-verslaafd. Als hij naar de wc gaat, neemt hij de afstandsbediening mee.  Zo kan niemand een andere zender opzetten. Hij verlaat zijn favoriete stekkie alleen om naar school te gaan. 

“Oma! Omaaa!” Elias schreeuwt. Maar oma kijkt niet op of om. Daarom tikt Elias haar aan en wijst op de  Het heilige boek voor moslims.koran die in een hoek van de huiskamer ligt. “Tijd om te bidden!”  Elias zucht. Zijn oma wordt steeds dover. Ze hoort zelfs de muezzin niet meer die vanuit de moskee oproept tot gebed. Zelf gaat hij weer op het dikke tapijt voor de televisie liggen.
“Ik kijk altijd naar MBC 3: cartoons. Zodra ik om vier uur van school kom, gaat de tv aan.”

Vrije zaterdag

De vader van Elias is net terug van zijn baantje in de bibliotheek waar hij ook op zaterdag werkt. In zijn vrije tijd is hij kunstenaar. De moeder van Elias heeft ook twee baantjes. Ze werkt op het gemeentehuis en als manicure bij mensen thuis. Elias gaat naar een Spaanstalige school. Dat is bijzonder, want op de meeste scholen krijgen kinderen alleen Arabisch en Frans. Én de school van Elias is op zaterdag gesloten. Kan Elias lekker de hele dag voor de televisie liggen.

Problemen

Maar deze zaterdag is anders. Elias en zijn vader gaan op familiebezoek in de medina. Onderweg vertelt vader dat er problemen in de familie zijn. Opa bouwde in 1945 een huis in de medina, het huis waar Elias' neefjes Anass en Issam nu wonen. Toen opa stierf, erfden alle broers samen het huis. De vader van Anass en Issam mocht er bij blijven wonen. Maar nu wil één van de broers het huis verkopen zodat er een hotel of restaurant van gemaakt kan worden. 

Ik kijk altijd naar cartoons.

Waar Elias (links) ook is, hij speelt met een spelcomputer

Waar Elias (links) ook is, hij speelt met een spelcomputer.

In het kort

- In Marokko kijken kinderen graag televisie.
- Op school leren kinderen twee talen: Arabisch en Frans.

Geesten

De moeder van Anass en Issam vindt het niet erg om te verhuizen. Zij gelooft dat het spookt in de kelder, daar waar vroeger de waterput was. In Marokko heten deze geesten djinns. Elias lacht. “Vroeger vond ik dit huis ook eng. Maar sinds ik Harry Potter-films en horror kijk, doet het me niks meer.” Hij vindt het huis van zijn neefjes juist erg mooi. “Maar het belangrijkste is dat er televisie is.”