Elke dag op jacht

banner

Amazonewoudjanuari 2010

Elke dag op jacht

Hoe is het om in het regenwoud te wonen? Tepkatsie, een kleine, stoere indiaan, weet er alles van. Hij woont midden in de Amazone met 300 andere indianen in een groot dorp. Hun rieten huizen liggen verstopt tussen bomen waarin apen slingeren en groene papegaaien rondfladderen. Tepkatsie: “Ik vind het heel leuk om in het bos te wonen. Ik kan lekker rennen en jagen en ik heb veel vrienden".

Geen winkels

Er zijn geen winkels in het dorp waar Tepkatsie woont. Als indianen honger hebben, jagen ze op dieren in het bos. Tepkatsie gaat elke dag met zijn pijl en boog op pad. Hij kan goed jagen. “Ik ben pas 11 jaar, maar toch vang ik elke dag een paar vogeltjes.” Meestal jaagt Tepkatsie op aapjes, vogels of wilde zwijnen. Of hij gaat vissen in de rivier. Tepkatsie vindt het niet zielig om dieren te doden. “Als ik dat niet doe heb ik niets te eten, dan heb ik honger!”

Iedereen verzamelen!

Met een python moet je oppassen, maar is vijf tegen één niet een beetje te veel?

Met een python moet je oppassen, maar is vijf tegen één niet een beetje te veel?

Toni, de medicijnman.
Toni, de medicijnman.

Dierengeluiden

Elke ochtend als Tepkatsie wakker wordt, hoort hij het gebrul van apen en andere dieren. Net als de andere indianen doet Tepkatsie graag dierengeluiden na. “Als we elkaar roepen, gebruiken we niet elkaars naam, maar we doen het geluid van een dier na,” vertelt Tepkatsie. “Een uilenroep betekent: ‘Iedereen verzamelen!’ of ‘Tijd om op te staan!’ Als we elkaar kwijt zijn in het bos bootsen we het geluid van een aap na. Dat betekent: ‘Joehoe, ik ben hier!’”

Pijl en boogwedstrijd

Één keer per week houden de indianen op het dorpsplein een wedstrijd om te kijken wie de beste boogschutter is. Er zijn twee teams: de Piranha’s en de Parkieten. Je mag zelf kiezen bij welke groep je wilt horen. Tepkatsie: “Ik vind de Parkieten het beste team, daarom kies ik voor die groep.” Je kunt de Parkieten herkennen aan twee rode strepen op hun wangen. De Piranha’s schilderen hun mond en kin rood. De winnaars krijgen een prijs, meestal een visdraad of een stuk vlees.

Medicijnman

In Tepkatsies dorp woont een medicijnman: Toni. Tepkatsie: “Toni kan mensen genezen en de toekomst voorspellen. Hij kan als enige van ons met bosgeesten praten.” Die gave gebruikt Toni om de indianen te helpen. Wie bijvoorbeeld wil weten wat voor weer het wordt en wat een goede dag is om te vissen, gaat naar Toni. Als indianen ziek zijn, helpt de medicijnman ze met planten uit het bos die een genezende kracht hebben. De medicijnman noemt het bos de apotheek van de indianen. “Alles wat je nodig hebt om beter te worden, groeit er,” zegt hij.

Toni kan mensen genezen en de toekomst voorspellen.

In het kort:

• De indianen hebben dieren en planten nodig om te overleven
• Planten uit het Amazonewoud worden gebruikt voor medicijnen
Als we elkaar roepen, gebruiken we elkaars naam niet, maar doen we het geluid van een dier na.

Het regenwoud als apotheek

In het Amazonegebied groeien duizenden soorten planten die worden gebruikt om medicijnen te maken. Uit het regenwoud komt bijvoorbeeld kinine (uit de kinaboom), een stofje dat helpt tegen malaria. Westerse fabrikanten van pillen en medicijnen beschouwen het regenwoud als een grote voorraadkast. De medicijnman uit Tepkatsies dorp ook: hij haalt planten en kruiden uit het bos om hoofdpijn, koorts en wonden te genezen.