Ergernis tonen of blijven glimlachen

banner

tekens en tekeningenoktober 2010

Ergernis tonen of blijven glimlachen

Elke cultuur heeft andere regels en omgangsvormen. In Nederland en veel andere landen in het Westen zeggen mensen vaak direct wat ze vinden. In oosterse landen zoals China, vinden ze het al gauw onbeleefd als je meteen een kritische mening geeft.

Pictogram

Ontwerper Yang Liu maakte pictogrammen over verschillen tussen de westerse en de oosterse cultuur. Een pictogram is een tekeningetje dat zonder tekst te begrijpen is. Denk maar aan verkeersborden of het mannetje en vrouwtje op een wc-deur.
Mooiste stad op aarde

De rode plaatjes staan voor het Oosten (China) en de blauwe voor het Westen (Nederland)
De rode plaatjes staan voor het Oosten (China) en de blauwe voor het Westen (Nederland)

Mooiste stad op aarde

Yang Liu (34) woonde als klein meisje met haar grootmoeder in een prachtig huis in de Chinese stad Beijing. Haar grootvader had het huis gebouwd. “Twaalf kamers met hoge ramen rondom een binnenplaats vol bomen. De deuren en plafonds waren versierd met
houtsnijwerk”, herinnert Yang zich. “Buiten op straat zaten mensen te schilderen en te kalligraferen. Ik ging vaak kijken. Mijn oma zei dat Beijing de mooiste stad op aarde was. Dat vond ik ook. Ik was
vastbesloten er nooit weg te gaan.”

Yang als klein meisje in China
Yang als klein meisje in China

Heimwee

Toen Yang 13 jaar was belden haar ouders. Ze moest bij hen in Duitsland komen wonen. “Ze beloofden dat ik daar niet meer naar school hoefde. Dat leek me geweldig. Een land waar kinderen niet naar school gaan! Maar meteen na aankomst stuurden ze me toch. Ik was erg teleurgesteld en ik miste mijn oma. Van mijn ouders mocht ik niet terug naar China. Ik zocht een baantje om te sparen voor een vliegticket, maar mijn oma overleed voordat ik haar kon opzoeken.”

Yang in China met haar eigen schilderijen en portretten
Yang in China met haar eigen schilderijen en portretten

Plaatjes CHina