Filmpjes ‘Ontmoeting’

banner

Ontmoeting in conflictseptember 2015

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten Filmpjes Les: Vluchtelingen

Filmpjes ‘Ontmoeting’

Džejla (12) woont in het Bosnische dorpje Busovača. Twintig jaar geleden werd hier zwaar gevochten door Bosnische moslims, Kroaten en Serviërs. Wat merkt moslima Džejla nu nog van deze burgeroorlog?
Lees het artikel 'Nieuwe vrienden'.

Ivan (14) woont in het Bosnische dorpje Busovača. Twintig jaar geleden werd hier zwaar gevochten door Bosnische moslims, Kroaten en Serviërs. Wat merkt de christelijke Ivan nu nog van deze burgeroorlog? Lees het artikel 'Nieuwe vrienden'.

De ouders van Letizia (12) werken in een opvangcentra voor vluchtelingen op het Italiaanse eiland Sicilië. Vaak komt er een bewoner van het centrum bij hun thuis logeren.
Lees het artikel 'Een bootvluchteling als grote broer'.

De stad Sarajevo werd tijdens de burgeroorlog jarenlang door Bosnische Serviërs belegerd. Elk gebouw in de stad was beschadigd. Boris (12) en Ismar (12) laten tijdens een rondleiding zien dat de verwoestingen grotendeels zijn hersteld. Lees het artikel 'Goed (ruzie) maken'.

Nicole (12) en Fitnat (12) gaan naar een school met islamitische, joodse en christelijke leerlingen. Dat is bijzonder in Israël.
Lees ook het artikel 'Vriendschap boven alles'.

Op de muziekschool van Alija (14) en Dajana (14) wordt niet over het gewelddadige verleden van Bosnië en Herzegovina gesproken. Of over de verschillende godsdiensten die de leerlingen hebben. Lees ook het artikel 'Vriendschap boven alles'.

Hirwa (11) en Fisto (12) waren twintig jaar geleden nog niet geboren. In hun land Rwanda was toen oorlog tussen twee bevolkingsgroepen: Hutu’s en Tutsi’s. De jongens zelf vinden het niet belangrijk wie van hen bij welke groep hoort. Lees ook het artikel 'Vriendschap boven alles'.

In de Democratische Republiek Congo, een land in Midden-Afrika, is al jarenlang een oorlog gaande, waarin ook kinderen vechten. Ex-kindsoldaten doen nu mee aan allerlei vredesactiviteiten die in de stad Goma worden georganiseerd. Ook Gio doet mee.
Lees ook het artikel 'Van alles wat over oorlog en vrede'.

Paula (12) woont in Bogotá, Colombia. In dit land strijden verschillende gewapende groepen om de macht. Al dat geweld maakt de buurt waar Paula woont erg onveilig.
Lees ook het artikel 'Van alles wat over oorlog en vrede'.

Als je het omkeren van je omelet moeilijk vindt, moet je maar goed naar Shania (12) kijken. Ze bakt een Rwandese omelet en heeft voor het omkeren een truc! Bekijk het recept.

 

 

 

 

 

 

Ivan is een van acteurs in een speelfilm over Bosnië en Herzegovina. De film gaat 23 september in première.
Wil je erbij zijn? Stuur een mail naar info@samsam.net
Lees ook het artikel 'Nieuwe vrienden'.

der alvast een voorproefje.