Geen geheim

banner

Oude stadnovember 2009

Geen geheim

Twee families achter één voordeur

Ayoub en Hounayda hebben dezelfde vader. Ze zijn allebei twaalf jaar, maar ze zijn geen tweeling. Rara: hoe zit dat?

Hoe zit jullie gezin in elkaar?

Ayoub: “Eigenlijk is het heel simpel en iedereen weet het. Onze vader is getrouwd met twee vrouwen. We wonen allemaal in één huis! Mijn moeder is de eerste vrouw van onze vader. Ze is 44 en heeft vijf kinderen.”
Hounayda: “Mijn moeder heet Latifa. Ze is 42 en heeft drie kinderen. Een broer en een zus van mijn moeder wonen in Spanje. Die sturen ons wel eens geld. Als ze hier op bezoek komen, krijg ik snoep. En van m'n tante heb ik een mobieltje en een laptop gekregen. Wel een oude, hoor!” 

Ayoub, wil jij later ook twee vrouwen?

Ayoub: “Nee absoluut niet. Hoofdpijn! Ik heb er geen geduld voor. Mijn vader wel, die kan met beide vrouwen goed praten om te begrijpen wat ze willen en wat ze bedoelen. Je moet ook genoeg geld hebben, want je moet voor twee gezinnen zorgen.”

?Jongens willen alleen maar spelen?, zegt Ayoub

"Jongens willen alleen maar spelen".

Zijn jullie moeders wel eens jaloers op elkaar?

Hounayda: “Nooit. M'n vader eet de ene dag bij het ene gezin, de andere dag bij het andere. Op vrijdag eten we samen. Tenminste, als iedereen thuis is. En zondagmiddag, als we naar het strand gaan, dan gaan we ook met z'n allen. Daar is nooit ruzie over. Sommige vriendinnen hebben ook een vader die met twee vrouwen is getrouwd. Maar die wonen niet in één huis. Daar is dan wel vaak ruzie. Er is dan altijd wel een vrouw die vindt dat de man meer tijd bij die andere vrouw is. En dat die andere vrouw meer krijgt.” 
Ayoub: “Mijn moeder wist eerst niet dat mijn vader nog een keer ging trouwen. Maar ze vond het niet erg. Mijn moeder kan makkelijk dingen accepteren. Latifa is een beetje eigenwijzer. Ze hebben allebei evenveel rechten, maar mijn vader beslist.”

Familie in Europa

Elk gezin in de medina van Tétouan heeft minstens één familielid aan de andere kant van de Middellandse Zee. Ooms, tantes of broers en zussen in Spanje, Frankrijk of Nederland sturen vaak spullen of geld naar familie in Marokko. In Marokko is dat geldbedrag hoger dan het bedrag dat binnenkomt via ontwikkelingssamenwerking, toerisme en buitenlandse bedrijven.

Ayoub woont in de medina van de Marokkaanse stad Tétouan. Samen met zijn vriend Hamza zegt hij een koranvers op: de Al Fatiha.

Ayoub en Hounayda zijn allebei twaalf jaar, zijn geen tweeling en hebben dezelfde vader. Hoe kan dat?

Wie hoort bij welke moeder?

Hoe zie jij dat, Hounayda?

Hounayda: “Het lijkt me wel fijn als mijn man nog een andere vrouw heeft. Dan kun je het werk een beetje verdelen. De ene dag doe jij de was. De andere dag zij. Handig toch? Mag een man in Nederland niet met verschillende vrouwen trouwen? Dat wist ik niet. Hier mag een man met vier vrouwen trouwen. Willen de vrouwen in Nederland dat soms niet?”

Is jullie leven hetzelfde?

Ayoub: “Natuurlijk niet! Hounayda is een meisje. Dus zij ruimt de keuken en kamers op. Ik haal het water van beneden, want we hebben geen kraan in huis. Ik zet de vuilnis buiten en als ik thuis ben, doe ik de boodschappen. Maar als er geen man in de buurt is, dan mogen de vrouwen het ook wel zelf doen.”
Hounayda: “Ik moet 's avonds om zes uur binnen zijn. Ayoub mag zelf weten wanneer hij naar huis komt. Meestal blijft hij tot tien uur op straat. Ik vind het niet erg hoor. 's Avonds zijn mijn vriendinnen toch ook niet meer buiten.”

?Meisjes zijn serieuzer,? vindt Hounayda

"Meisjes zijn serieuzer", vindt Hounayda.

Geld uit Nederland

Wereldwijd maken migranten (mensen die zijn vertrokken uit hun geboorteland en ergens anders wonen en werken) grote geldbedragen over naar achtergebleven familie. Marokkanen in het buitenland sturen ruim 3 miljard euro naar Marokko. Daarvan komt ongeveer 100 miljoen euro uit Nederland. Met dit geld helpen Marokkanen niet alleen arme familieleden. Het wordt ook gebruikt om huizen te bouwen en om bedrijfjes en winkels te starten.

In het kort:

• Marokkanen die in Europa wonen, sturen geld en spullen naar familie in Marokko.
• In Marokko mag een man met meer dan één vrouw trouwen.