Geluk bij een ongeluk

banner

Congo: geweldoktober 2008

Geluk bij een ongeluk

Stroming in rivier is gevaarlijk

Het is druk bij de brug over de Ituririvier. Vrachtwagens vol planken denderen langs. Andere trucks vervoeren palmolie, gegoten in grote plastic zakken. Veel zakken zijn lek, want overal in de wagen staan plassen gele olie.

Maar… niemand rijdt óver de brug. Die is meer dan een jaar geleden ingestort. Senge Senge (9), die in de buurt woont, weet precies hoe het gebeurde. “Het was zaterdag en donker. Toen, opeens, een enorm kabaal. Ik ging meteen kijken. Een grote vrachtwagen met aanhanger lag in de rivier. Dwars door de brug gezakt. Gelukkig was er niemand gewond of verdronken.”

Buitenkans

De ingestorte brug is onhandig voor iedereen die de rivier wil oversteken. Voor de mensen in de buurt biedt het een buitenkansje om geld te verdienen. Langs de kant liggen wel twintig bootjes. Voor een vergoeding worden mensen en spullen over gezet. Hout uit het oerwoud wordt plank voor plank uitgeladen, overgevaren en weer ingeladen. Per vrachtwagens gaat het verder. Bijvoorbeeld naar de Kenyaanse havenstad Mombassa. Van daar gaan de planken per schip naar Europa, waar ze bij jou op de vloer terecht kunnen komen.

003 (12_13)
Fietsen, koopwaar, hout, passagiers, alles wordt per boot naar de andere kant van de Ituri gebracht.

Graag repareren

De twee jongens gaan ’s middags naar school. In een dorp aan de overkant van de Ituri. Ze moeten dus elke dag de rivier oversteken. Dat is gratis, omdat ze in de buurt wonen. Eigenlijk wel leuk dus dat de brug kapot is? Elke dag varen en nog aardig verdienen ook. Maar Senge Senge en Desiré denken er anders over. “Elke dag ben ik bang dat de boot omslaat en de stroming me meeneemt,” zegt Desiré. Senge Senge is het met hem eens. “Het zou fijn zijn als ze de brug repareren, dan zijn we sneller op school. Dan maar geen geld verdienen!”

001 (12_13)
Omdat de brug is ingestort, laden Senge Senge (voorste drager) en Desiré (geel shirt) timmerhout in boten.

002 (12_13)
Om hun hoofd te beschermen, dragen de jongens een opgerolde doek op hun kruin.

Het water van de Ituri lijkt rustig, maar de stroming is erg sterk!

Het water van de Ituri lijkt rustig, maar de stroming is erg sterk!

Zakcentje

Senge Senge en Desiré (10) laden elke ochtend planken uit. Soms dragen ze twee planken tegelijk. Het hout balanceert keurig op hun hoofd. Op hun kruin ligt een opgerolde doek. Zo krijgen de jongens niet zo'n pijn aan hun schedel. Per plank verdienen ze drie eurocent. Vanmorgen hebben ze veertig planken vervoerd. Dus 1,20 euro verdiend. “Maar het is zwaar werk. 's Middags heb ik vaak hoofdpijn,” zegt Desiré.

Schoolspullen

Hun loon geven Senge Senge en Desiré aan hun ouders. Die kopen er schriften, schooluniformen en kleren voor. “Ook voor onze broertjes en zusjes,” zegt Senge Senge. Hij heeft vijf broers en zussen. Desiré negen. En als ze het geld zelf mogen houden, wat zouden ze dan kopen? “Kleren en schoolboeken,” zegt Senge Senge. En als het nu heel veel zou zijn, zouden ze dan een horloge of mobiele telefoon kopen? “Nee hoor,” zegt Desiré, “kleren en schoenen.”

Ik heb 's middags vaak hoofdpijn

Veel zakken palmolie zijn lek, zodat de laadbak van de vrachtauto net een gladde ijsbaan is.

Veel zakken palmolie zijn lek, zodat de laadbak van de vrachtauto net een gladde ijsbaan is.