Gevlucht voor de oorlog in Syrië

banner

Ontmoeting in conflictseptember 2015

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten Filmpjes Les: Vluchtelingen

Gevlucht voor de oorlog in Syrië

Toen het vliegtuig uit Libanon op Schiphol landde, vergat Yara (13) helemaal om uit het raampje te kijken. Zó graag wilde ze naar haar vader. Hij wachtte op haar in de aankomsthal. Yara gilde van blijdschap toen ze hem zag.

Hoe lang had je je vader niet gezien?

“Een jaar. Hij was naar Nederland gevlucht toen vier jaar geleden de oorlog in Syrië begon. We woonden toen op de bovenste verdieping van een flat in Damascus. Dat was te gevaarlijk, omdat zo’n gebouw kan instorten tijdens bombardementen. We gingen bij mijn opa wonen, ergens anders in de stad. Daar was het iets veiliger. We konden door de bombardementen niet buiten spelen of naar school. We keken veel televisie. Dan hoefden we niet na te denken over de nare dingen.”

Yara zit in een klas met kinderen die allemaal net in Nederland zijn aangekomen.

Yara zit op een school met kinderen die allemaal net in Nederland zijn komen wonen.

Wie mis je het meest nu?

“Mijn beste vriendin daar was Lina, ik mis haar echt heel erg. Ik weet niet waar ze nu is en hoe het met haar gaat. Gelukkig heb ik hier ook vriendinnen.”

Op wat voor school zit je?

“Een school met allemaal kinderen die nieuw in Nederland zijn. Er zijn ook Syrische kinderen. Ik kan met iedereen in de klas goed opschieten, iedereen is aardig. Ik reis elke dag met mijn vriendin Julia met de bus van IJmuiden naar Haarlem. In de bus kletsen we. In september ga ik naar de middelbare school in IJmuiden. Dat is lekker dichtbij.”

Wat vind je leuk in Nederland?

“Ik vind het fijn om hier te wonen omdat het veilig is.”

IJmuiden ligt aan zee, dan ga je vast vaak zwemmen?

“Nee, ik kan niet zwemmen! Ik vind het eng! Water is het leven, maar er is te veel water in Nederland.”

Waar wil je later wonen?

“Ik hoop dat we hier mogen blijven en dat ik een Nederlands paspoort krijg. Daarmee kan ik over de hele wereld reizen! Ik ben Palestijns, daarom zou ik graag naar  Het vroegere Palestina bestond uit het huidige Israël, de Palestijnse Gebieden en delen van Jordanië, Syrië en Libanon.Palestina willen. Ik ben er nooit geweest, maar het is mijn eigen land, ik voel me er denk ik thuis.
Als ik later dokter ben, kan ik iets betekenen voor de mensen daar.”

Nederland_Syrie_ontmoeting_Yara

"Ik heb weer nieuwe vriendinnen!"

En toen?

“We vluchtten naar andere plekken in Syrië, later naar Libanon en nu zijn we dus in IJmuiden in Nederland. Ik kwam met mijn moeder, zusje Lana (9) en broer Mulham (18).”

Het is hier fijn omdat het veilig is.

Was dit jullie eerste grote reis?

“Mijn opa en oma vluchtten eerder al uit  Het vroegere Palestina bestond uit het huidige Israël, de Palestijnse Gebieden en delen van Jordanië, Syrië en Libanon.Palestina naar een vluchtelingenkamp in Syrië. Mijn ouders, mijn broer en zus en ik zijn daar geboren. Als vluchtelingen zijn we geen officiële burgers van Syrië. Ik heb ook geen paspoort. Ik ben staatloos. We kregen wel een reisdocument waarmee we naar Nederland konden.”

Yara’s favorieten

LIEVELINGSMUZIEK:
Arabische liedjes.

IK WORD BOOS ALS:
Ze me na-apen.

IK WORD BLIJ ALS:
Ik mijn toets goed maak en als ik cadeautjes krijg.

LIEVELINGSETEN:
Pizza, chocola en couscous.

LEUKSTE VAK OP SCHOOL:
Wiskunde (als voorbereiding op middelbare school).

Wat was je eerste Nederlandse woord?

“Achtentachtig!! Ik leerde het van mijn vader als grapje. Door al die g’s klinkt het leuk. Thuis praten we Arabisch, maar mijn moeder leert ook Nederlands. Mijn zusje spreekt vloeiend, accentloos Nederlands. Ik wil het ook heel goed leren, taal is echt belangrijk. Als je de taal hier beheerst, kun je alles doen wat je wil.”