ontstaan

ontstaan

Ongelukkig
Ondanks zijn luxe leven voelde Siddharta zich ongelukkig. Op een dag maakte hij, tegen de wil van zijn vader, een ritje buiten de paleismuren. Siddharta zag dat niet iedereen rijk was. Hij zag oude en zieke mensen. Hij schrok van al dit lijden. Ook zag Siddharta een heilige man in oranje kleren, hij leek gelukkig. Siddharta besloot ook zo te worden en op zoek te gaan naar het antwoord op het lijden in de wereld.

Verhaal_boeddhisme_tochtje

Verlichting
Wanhopig verliet Siddharta het bos en ging naar de stad Bodh Gaya. Daar ging hij onder een boom zitten en mediteerde 49 dagen en nachten. Toen raakte hij verlicht. Hij besefte dat de mens lijdt, omdat hij nooit tevreden is met wat hij heeft. Vanaf toen noemde hij zichzelf de  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha, de Verlichte.

Leven en dood
 Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha reisde daarna nog 45 jaar door India. Hij leidde het leven van een monnik en leerde mensen hoe ze gelukkig konden worden. Op 80-jarige leeftijd stierf hij in de stad Koesjinagara. Volgens de legende waren er aardbevingen toen  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha stierf.

Verspreiding
Na de dood van  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha verspreidde het boeddhisme zich over Azië en later over de hele wereld. Als de uitspraken van  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha worden opgeschreven raken de volgelingen verdeeld. De belangrijkste stromingen zijn het Mahayana en het Theravada boeddhisme.

 

Verhaal_boeddhisme_paleis

Op weg
Siddharta verliet zijn vader, vrouw en zoon. Gekleed in een monnikspij reisde hij zes jaar rond en bracht zijn nachten door bij heilige leraren in de bossen. Siddharta mediteerde alleen maar, at weinig en werd heel erg dun. De antwoorden die hij zocht, vond hij niet.

Verhaal_boeddhisme_mediteren

MuurdesTijds

Ongeveer 480 voor Christus:
In Nepal, in het plaatsje Loembini (Lumbini), wordt Siddharta Gautama geboren.

Ongeveer 445 voor Christus:
Gautama ontvangt verlichting en wordt de  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha.

Ongeveer 400 voor Christus:
Op 80-jarige leeftijd sterft de  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha in de plaats Koesjinagara, in India.

Periode 400 - 314 voor Christus:
In deze periode worden alle uitspraken van de  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha verzameld. Er ontstaat onenigheid over zijn uitspraken en het boeddhisme valt in twee stromingen uiteen: het theravada en het mahayana.

Periode 268 – 239 voor Christus:
In deze periode heerst keizer Asjoka Maurya over India. Hij zag zoveel mensen sterven, zoveel onnodige doden, dat hij zich tot het boeddhisme bekeert.

Ongeveer 250 voor Christus:
De zoon en dochter van keizer Asjoka Maurya reizen naar Sri Lanka om het boeddhisme te verspreiden. Er gaan ook zendelingen naar Myanmar (Birma) en Thailand.

Periode 200 - 80 voor Christus:
De pali canon wordt opgeschreven. Voorheen werden de teksten zingend doorgegeven.

De Boeddha zou in de plaats Kushinagar in India zijn gestorven en het parinirvana hebben bereikt.

 Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha is in de plaats Kushinagar in India gestorven en volgens boeddhisten heeft hij hier na zijn dood het volkomen geluksgevoel (pari-nirvana) bereikt.

De Jokhang tempel in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

De eerste delen van de Jokhang tempel in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa stammen uit de 7e eeuw.

Ongeveer 200 na Christus:
 Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha wordt voor het eerst niet meer als symbool afgebeeld, maar krijg zijn eerste echte afbeeldingen.

Vanaf 372:
Het boeddhisme breidt zich verder uit in Azië en komt terecht in Korea.

Ongeveer 538:
Het boeddhisme breidt zich verder uit door Azië en komt terecht in Japan.

Ongeveer 642:
Het boeddhisme bereikt Tibet en in de hoofdstad Lhasa wordt de Jokhang-tempel gebouwd.

1192 :
Het Zen boeddhisme wordt vanuit China in Japan geïntroduceerd door de monnik Eisai.

Ongeveer 1200:
Het boeddhisme verdwijnt bijna helemaal uit India. Het hindoeïsme en de islam zijn de grote godsdiensten in dit land.

1642:
De vijfde Dalai Lama wordt de religieuze en politieke leider van Tibet.

1643:
In de hoofdstad van Tibet, Lhasa, wordt het Potala paleis gebouwd. Het is het winterverblijf van de Dalai Lama.

Begin 1900:
Het boeddhisme verspreidt zich in Europa. De eerste boeddhistische verenigingen worden opgericht in Duitsland, Frankrijk en Engeland.

1930:
In Amerika wordt de eerste boeddhistische vereniging opgericht.

1935:
De huidige en 14e Dalai Lama wordt geboren. Nog steeds is hij de politiek leider van de Tibetaanse boeddhisten.

1959:
De Dalai Lama vlucht voor de Chinese overheersing uit Tibet en vestigt zich in India. Veel Tibetanen vluchten ook en worden opgevangen in Nepal, Tibet en zelfs in Zwitserland.

1989:
De Dalai Lama krijgt de Nobelprijs voor de Vrede. Vanuit India reist hij de hele wereld over om vrede voor de wereld en vrijheid voor zijn land onder de aandacht te brengen.

1991:
In het plaatsje Hantum, in Friesland, wordt de eerste Nederlandse stoepa officieel geopend. In de top van de stoepa bevindt zich een relikwie van  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.boeddha Eusung, de derde  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.boeddha.

2014:
In Nederland wonen tussen de 70.000 en 170.000 boeddhisten. Het juiste aantal is niet bekend.

De eesrte Nederlandse stoepe werd in het plaatse Hantum in Friesland gebouwd.

De Karma Deleg Chö Phel Ling stoepa in het Friese plaatsje Hantum was de eerste boeddhistische stoepa in Nederland.