feesten

feesten

Zes vliegers met de namen van hindoefeesten

Huwelijk

In hindoe gezinnen adviseren ouders hun kinderen soms wie ze moeten trouwen, maar veel hindoes kiezen hun eigen partner. De familie regelt daarna vaak wel de bruiloft.
Tijdens de verloving ontmoeten de beide families elkaar om te eten en te bidden, zodat ze elkaar beter leren kennen. De bruiloft duurt een dag, maar heel vaak ook langer.

Tempel
In Nepal komt de priester naar het huis van het bruidspaar. Voor het huis zet hij een stuk grond af en versierd dat met vuur, veel bloemen, vruchten, rijst en geld. De priester is uren bezig om die heilige plek te maken. Het toekomstig echtpaar krijgt bloemenkransen om en de priester leest en zingt voor uit heilige boeken.

Nieuw huis
De trouwceremonie kan soms lang duren, maar de gasten praten, lachen en eten gewoon door terwijl de priester met het bruidspaar bezig is. Na de ceremonie begint het feest. Na afloop wordt de bruid in optocht naar het huis van de familie van de man gebracht, waar zij zal gaan wonen.

India_hindoeisme_trouwceremonie

Huwelijksfeest in India.

Zeven stappen
Het belangrijkste onderdeel van de huwelijks ceremonie zijn de zeven stappen. De priester bindt de das van de bruidegom aan een puntje van de jurk (sari) van de vrouw als teken dat ze bij elkaar horen. Zo lopen ze zevenmaal om het heilige vuur. Terwijl ze rondlopen vragen ze: voedsel, kracht, voorspoed, geluk, kinderen, plezier en vriendschap.

rode lijn

Holi

Met het Holi-feest wordt de komst van de lente gevierd. Het is de meest levendige, kleurrijkste feestdag van het jaar. Op de avond voor Holi worden vreugdevuren aangestoken, waarop een pop in de gedaante van de valse heks Holika wordt verbrand. De volgende dag begint de pret. Mensen gooien gekleurd water en poeder over elkaar heen.

Devika heeft thuis een tempel in de kast en wij gaan met haar mee als ze Holi viert.

Vlieger

Niet alle feesten in India zijn religieus. Het jaarlijkse vliegerfestival in westelijk India wordt puur voor het plezier gehouden. Kinderen staan op daken hun vliegers op te laten. Het spel is om de lijn van een andere vlieger kapot te vliegeren, zodat de andere vlieger los komt.

Vanaf daken van Indiase huizen wordt overal gevliegerd

Vliegerfestival zijn eigenlijk geen godsdienstige feesten, maar met zo'n vlieger kom je misschien wel dichter bij een hindoegod

rode lijn

Dussehra

Het Dussehra-feest duurt 10 dagen en wordt in september gehouden. In Oost-India wordt het feest Durga Puja genoemd en vieren de gelovigen de zege van de godin Durga op de boze stierendemon Mahishasura.

Vuurwerk
Op sommige plaatsen heet het feest Ram Lila en wordt de overwinning van de god Rama op de demonenkoning Ravana gevierd. Er worden toneelstukken opgevoerd over het leven van Rama en er worden grote poppen van Ravana verbrand. Het toneelstuk eindigt met een hoop vuurwerk.

Dussehrafeest in Kullu, een stad in het noordwesten van India.

In de Indiase stad Kullu is Dussehra een spektakel

Divali

Het Divali-feest is een van de belangrijkste hindoe feesten. Het wordt eind oktober of begin november gevierd. Divali is het feest van het licht. De mensen steken heel veel kleine olielampjes aan en zetten die in rijen bij hun deuren en ramen. Divali is een periode om onder andere de godin van het geluk, Lakshmi, te eren.

Cadeaus
Divali duurt vijf dagen. De mensen geven elkaar kaartjes en cadeaus in de vorm van zilver of nieuwe kleren. Ook wordt er vaak vuurwerk afgestoken en zijn er allerlei speciale Divali-gerechten om te eten. Tijdens Divali voeren veel Hindoes puja uit in huis of in tempels.

In het filmpje zie je hoe Divali in Suriname wordt gevierd.

rode lijn

Raksha

Het Raksha feest heet eigenlijk Raksha Bandan. Het is een familiefeest dat in augustus wordt gevierd. Zusjes binden felgekleurde armbanden, rakhis genoemd, om de rechterpols van hun broers om hun genegenheid te tonen. Ze vragen bovendien bescherming voor hun broers in het komende jaar. In ruil moeten broers hun zusjes geld of cadeaus geven.

 

 

Raksha vindt plaats in de maand sravana (2e helft van augustus).

India_hindoeisme_rakshafeest